VIZITA DE LUCRU A DOMNULUI ION BUDECI, SECRETARUL DE STAT AL MINISTERULUI CULTURII ÎN RAIONUL IALOVENI

5 iulie 2023

La 04 iulie 2023, domnul Ion BUDECI, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii a efectuat o vizită de lucru în raionul Ialoveni. Pe parcursul vizitei, domnul Secretar de Stat Ion BUDECI a fost asistat de oficialitățile: domnul Ion CIUMAC, șef, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat; domnul Sergiu BOBOC, consultant principal, Direcția Arte, Industrii Creative și Educație Artistică, Ministerul Culturii; doamna Galina TONU, vicepreședintele raionului Ialoveni; doamna Diana JOSU-BRANIȘTE, șefa Secției Cultură Ialoveni.

În sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni a avut loc o întrunire cu administrația raionului Ialoveni, cu echipa Secției cultură, cu directorii caselor și căminelor culturale, cu bibliotecarii și șefii de biblioteci publice, cu conducătorii formațiilor artistice din localitățile raionului, privind Regulamentul de activitate a caselor de cultură și Regulamentul de activitate a formațiilor artistice de amatori.

Deoarece scopul vizitei este promovarea potențialului turistic și a patrimoniului cultural al raionului Ialoveni, oficialitățile au vizitat Centrul expozițional „Galeria colecțiilor Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni, unde domnul colonel Petru COSTIN a făcut o prezentare detaliată a colecțiilor amenajate cu multă grijă.

Vizita a continuat la moara de vânt din comuna Mileștii Mici care trebuie restaurată. Doamna Rodica AGRICI, Primarul comunei Mileștii Mici, a menționat că moara de vânt este de prin anii 1890, dar urmează să elaborăm un proiect, să facem un deviz de cheltuieli pentru reparaţia acestui monument, și sperăm că autoritățile statului ne vor acorda suportul necesar.

Vizita s-a încheiat în satul Cărbuna, ghidați de domnul Constantin CECOI, Primarul satului Cărbuna, la Castelul Sfântului Ilie și la Complexul „Casa Zeița”, alcătuit din 2 căsuțe tradiționale, restaurate cu suportul Asociației Obștești „Proiectul Casa Mare”, director – domnul Vadim MOLDOVANU, care implementează proiectul de turism rural și eco-cultural „Semiluna de bronz”.

La finele vizitei, domnul Ion BUDECI, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, a mulțumit administrației raionului și Secției Cultură Ialoveni pentru vizita de lucru și a menționat că va acorda suportul necesar pentru implementarea proiectelor culturale, deoarece se planifică a fi instituit un fond pentru dezvoltarea domeniului culturii.

391 afișări