VIZITA SECRETARULUI DE STAT AL MINISTERULUI AGRICULTURII ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE ÎN RAIONUL IALOVENI

22 mai 2023

La 18 mai 2023, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni a avut loc o întrunire a agenților economici în ramura agricolă din localitățile raionului Ialoveni, cu domnul Vasile ȘARBAN, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu domnul Ghenadie RUSU, Șeful Direcției protecția plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală din cadrul ministerului.

Cu un mesaj de salut, s-a adresat domnul Mihail SILISTRARU, Președintele raionului Ialoveni, care  a menționat despre importanța activității agenților economici din ramura agricolă în dezvoltarea socio-economică a raionului.

Domnul Vasile ȘARBAN a subliniat: „Cooperarea între agricultori este vitală pentru consolidarea volumelor, omogenizarea și formarea loturilor, precum și pentru diminuarea costurilor. Infrastructura de post-recoltare necesită investiții consistente, iar un mic producător nu și le poate permite de unul singur. Grupul de producători agricoli a fost apreciat pentru performanțele obținute, care au demonstrat că asocierea generează doar beneficii”.

Participanții la întâlnire cu domnul Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au înaintat multiple întrebări din domeniul financiar, funciar, produselor de uz fitosanitar, folosirii apelor pentru irigare, certificării strugurilor și fructelor etc, la care oficialul a oferit răspunsuri concrete de rezolvare și implementare.

Oficialii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Economie a Consiliului raional Ialoveni au efectuat mai multe vizite în teritoriu la agenții economici.

Vizita a început la SRL ,,Dadu Farm”, din s. Malcoci, care gestionează o plantație pomicolă modernă pe o suprafață de 10 hectare. Pe parcursul vizitei a fost examinată starea de vegetație a plantației pomicole întru identificarea potențialului de producere și de export în sezonul 2023.

Oficialii au vizitat Cooperativa de Întreprinzători ,,VED MAR AGRO”, care gestionează peste 10 ha de plantații viticole de masă de tip ,,Pergola”, deține un depozit frigorific și o linie de sortare, unde anual sunt depozitați și condiționați circa 2000 tone de struguri. Ulterior, cantitatea este exportată atât pe piețele din estul țării, cât și pe cele din Uniunea Europeană.

De asemenea, au fost vizitată Gospodăria Țărănească ,,Bivol Rodica Luca” din satul Costești, conducător Bivol Rodica, care gestionează o suprafață de sere 0, 224 ha, în care au fost plantate roșii, hibrizi timpurii cu creștere nedeterminată Ciciu F1 și Monistela Roza F1, pretabile pentru ciclul 1 și 2 de cultură, care la moment se află în faza de creștere intensivă, înflorire și au o vigoare bună de creștere. Densitatea plantelor este de 2,8-3,5 plante la metru. Înainte de înflorire a fost efectuată copilirea, au fost aplicați stimulatori foliari de creștere pentru culturile legumicule, precum și îngrășăminte organice. Plantele sunt sănătoase, regulat se efectuează lucrări profilactice contra bolilor și vătămătorilor cu preparate înregistrate.

510 afișări