CEREMONIA DE COMEMORARE A VICTIMELOR CATASTROFEI DE LA CERNOBÎL

26 aprilie 2023

Astăzi, 26 aprilie 2023 marcăm aniversarea a 37 de ani de la producerea tragediei de la Centrala Nucleară Atomoelectrică Cernobîl, Ucraina. 

Dis-de-dimineață, în scuarul Consiliului Raional Ialoveni, s-au adunat veteranii participanți la lichidarea consecințelor exploziei de la Cernobîl, autoritățile administrației publice locale și reprezentanții instituțiilor publice din orașul Ialoveni, care s-au deplasat în marș solemn până la Monumentul Eroilor, unde a avut loc Ceremonia consacrată comemorării victimelor Catastrofei de la Cernobîl. 

La începutul evenimentului, toată adunarea a păstrat un moment de reculegere întru cinstirea memoriei victimelor și a eroismului veteranilor participanți, care s-au confruntat cu pericolul contaminării radioactive, sacrificându-și propria viață și sănătate pentru salvarea vieților omenești, a mediului ambiant și a viitorului umanității! 

Serviciul divin întru pomenirea eroilor a fost oficiat de un sobor de preoți militari în frunte cu Preacucernicul Părinte, Protoiereul Mitrofor Anatolie STEFANOV, Protopopul raionului Ialoveni, asistat de Preacucernicul Părinte Protoiereul Valeriu GÎȚU, Parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Dănceni și Preacucernicul Părinte Protoiereul Marcel DROBOT, Parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Sociteni. 

La această festivitate solemnă oficialitățile prezente au adus omagii pentru înaintașii noștri patrioți.
Au participat cu mesaje de recunoștință:
Domnul Sergiu ARMAŞU, Primarul orașului Ialoveni;
Domnul Mihail SILISTRARU, Preşedintele raionului Ialoveni;
Doamna Galina TONU, Vicepreşedintele raionului Ialoveni;
Doamna Victoria Marian-BOGOS, Vicepreşedintele raionului Ialoveni;
Domnul Alexandru MOTÎNGĂ, Președintele Asociației participanților din localitățile raionului Ialoveni la lichidarea consecințelor Catastrofei de la Cernobîl;
Domnul comisar Alexandru BOUBĂTRÎN, Șeful Inspectoratului de Poliție Ialoveni;
Domnul locotenent colonel Ion GÎSCĂ, Șeful Secției Administrativ – Militare Ialoveni.

Ansamblul etnofolcloric „Haiducii”, al Casei raionale de cultură „Andrei Ungureanu”, Ialoveni, conducător artistic, domnul profesor Gheorghe MATEI, a interpretat un program de cântece patriotice și istorice pentru a alina sufletele veteranilor, dar și pentru a cultiva dragostea de neam și țară în mediul tinerei generații. 

Ceremonia s-a încheiat cu depunere de flori la Monumentul edificat în cinstea eroismului lichidatorilor avariei de la Stația atomică din Cernobîl.

404 afișări