VITICULTORII DIN LOCALITĂȚILE RAIONULUI IALOVENI S-AU ÎNTRUNIT LA UN ATELIER DE INSTRUIRE

13 februarie 2023

La 10 februarie 2023, viticultorii din localitățile raionului Ialoveni au participat la Atelierul teoretico-practic, cu tematica: ,,Situația în sectorul viticol la moment. Particularitățile tăierii în uscat a viței-de-vie în condițiile anului 2023”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova în parteneriat cu Direcția Economie a Consiliului Raional Ialoveni.

Partea teoretică a seminarului s-a desfășurat în sala de festivități a Casei de cultură din satul Bardar. Apoi, atelierul a continuat, cu partea practică, privind demonstrarea tăierii în uscat, pe teritoriul plantațiilor viticole ale Societății Comerciale ,,Agrif-Trans” SRL din comuna Ruseștii Noi.

În deschiderea lucrărilor atelierului, doamna Victoria MARIAN-BOGOS, Vicepreședintele raionului Ialoveni, a rostit un dicurs despre importanța sectorului viticol în dezvoltarea economiei naționale, exprimând mulțumiri organizatorilor evenimentului și viticultorilor.

Domnul Eudochim UNGUREANU, Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM), a subliniat necesitatea organizării instruirilor în teritoriu, în cadrul cărora să fie accentuate aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.

Domnul Gheorghe GABERI, Președintele APESM, a realizat o analiză a situației din sectorul viticol, evidențiind necesitatea implementării tehnologiilor performante în plantații, pentru  creșterea strugurilor de masă de calitate, pentru a fi competitivi pe piețele externe.

Domnul Sergiu GHERCIU, Secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a vorbit despre importanța sectorului viticol pentru dezvoltarea mediului rural și a comunității antreprenoriale. De asemenea, în mesajul său, a subliniat importanța înregistrării plantațiilor viticole în Registrul vitivinicol.

Suportul informațional, metodic și practic al seminarului a fost asigurat de domnul Valeriu CEBOTARI, expert național în viticultură, prezentându-și comunicarea intitulată: ,,Cu privire la dezvoltarea și modernizarea sectorului viticol. Starea plantațiilor viticole la moment. Metode de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie”.

În continuare, domnul Dumitru MIHOV, expert național în viticultură a vorbit despre metodele de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței-de-vie, a oferit un șir de recomandări cu privire la restabilirea stării normale a plantelor, iar reprezentanții “CORTEVA”, domnul Alfred ȘTEFAN și domnul Igor STRATULAT, partenerii de nădejde ai viticultorilor au vorbit despre tehnologiile moderne în viticultură.

Reprezentatul Companiei ,,ELENERGY GROUP” SRL, a informat publicul despre avantajele panourilor fotovoltaice în industria agriculturii.

Reprezentanții Companiei “MICROINVEST” au adus la cunoștința viticultorilor despre acordarea finanțării pentru afacerile din agricultură.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Companiei “DIOLSEM” au prezentat produsele de uz fitosanitar, iar reprezentanții Companiei “Agroforța-M” SRL a expus un stand cu ambalaje și instrumente pentru viticultori.

Partea a doua a seminarului s-a desfășurat cu deplasarea în teren, pe teritoriul plantațiilor viticole ale Societății Comerciale ,,Agrif-Trans” SRL din comuna Ruseștii Noi, unde domnul Valeriu CEBOTARI a demonstrat metodele de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie”.

La finele instruirii, organizatorii și formatorii au dat explicații și răspunsuri argumentate la multiplele întrebări adresate de către viticultori.

183 afișări