ÎNTRUNIREA PRODUCĂTORILOR CULTURILOR DE CÂMP DIN LOCALITĂȚILE RAIONULUI

1 februarie 2023

La 31 ianuarie 2023, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni, Serviciul agricultură din cadrul Direcției economie a organizat un atelier de instruire pentru producătorii culturilor de câmp de grupa I și II din localitățile raionului Ialoveni.

Cu un mesaj de salut s-a adresat doamna Victoria MARIAN-BOGOS, Vicepreședintele raionului Ialoveni, care a subliniat importanța activității agenților economici din ramura fitotehniei pentru dezvoltarea socio-economică a raionului și pentru securitatea alimentară a țării.

Domnul profesor cercetător Boris BOINCEAN, doctor habilitat, Director interimar, Institutul de cercetări pentru culturile de câmp ,,SELECȚIA” din orașul Bălți, a oferit suportul informațional, metodologic și practic, ilustrând particularitățile lucrărilor culturilor de câmp în condițiile anului agricol 2022-2023. Domnul director a prezentat bunele practici și măsurile aplicate în managementul integrat de protecție a culturilor agricole în contextul schimbărilor climatice, precum și particularitățile de pregătire a solului și complexul de măsuri  de combatere a bolilor și dăunătorilor la culturile de câmp de grupa I și II.

De asemenea, domnul Boris BOINCEAN a prezentat și oferta comercială de soiuri de calitate biologică înaltă de selecție autohtonă pentru culturile: orz de primăvară, mazăriche de primăvară, ovăz, soie, lucernă, floarea soarelui și prețurile lor disponibile la Institutul de cercetări pentru culturile de câmp ,,SELECȚIA” din orașul Bălți.

Agenda întrunirii a cuprins și comunicarea domnului Pantelemon BOROZAN, doctor în științe agricole, Șef de laborator al Institutului de Fitotehnie ”Porumbeni”, care a prezentat un amplu material informațional al soiurilor de porumb, în special a celor cu rezistență la secetă, precum și oferta comercială de semințe de hibrizi de porumb și prețurile propuse pentru anul 2023.

La lucrările atelierului au participat agenții economici cu prezentări și materiale informaționale despre produsele fitosanitare, îngrășăminte, biostimulatori de creștere, micro și macroelemente, precum și soluții pentru producătorii agricoli în construcții și montaj de elevatoare, depozite pentru păstrarea și prelucrarea cerealelor, hale industriale și alte construcții agricole.

Întrunirea s-a încheiat cu o rundă de întrebări și răspunsuri, iar producătorii agricoli și-au exprimat recunoștința pentru oportunitățile de a fi informați și îndrumați.

 

 

148 afișări