POMICULTORII DIN RAIONUL IALOVENI S-AU ÎNTRUNIT LA UN ATELIER DE INSTRUIRE

28 ianuarie 2023

La 27 ianuarie 2023, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni, Direcția Economie a organizat Atelierul teoretico – practic, cu tematica: “Măsuri agrotehnice și de protecție contra bolilor și vătămătorilor la pomii și arbuștii fructiferi. Specificul tăiatului în uscat al pomilor în anul 2023”. 

Suportul informațional, metodic și practic al seminarului a fost prezentat de către domnul Vitalie Cebanu, doctor în științe agricole, conferențiar-cercetător, șeful Laboratorului de Imunologie și Protecție a Viței-de-Vie a Institutului Științifico – Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. În comunicarea dumnealui a prezentat complexul de măsuri agrotehnice și biologice de protecție contra bolilor și vătămătorilor la diferite specii de pomi fructiferi.

În continuare doamna Ludmila Cebotari, inspector superior al Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Hîncești cu raza de acoperire și a raionului Ialoveni, a vorbit despre producerea și comercializarea materialului săditor pomicol.

Partea a doua a seminarului s-a desfășurat cu ieșirea în teren la plantația pomicolă a domnului Ion Mîra din orașul Ialoveni. Aici domnul Vitalie Cebanu a demonstrat, la modul practic, procedurile de formare a coroanei și particularitățile de tăiere în uscat a pomilor fructiferi, de diferite specii, precum prun, cireș, vișin, piersic și nuc.

În aceeași zi, participanții la seminar au avut ocazia să discute și cu domnul Iurie Scripnic, Secretarul de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și cu doamna Diana Coșalîc, directoare a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Domnul Iurie Scripnic a subliniat importanța sectorului agroalimentar pentru dezvoltarea mediului rural și a comunității antreprenoriale. În acest sens, a informat agricultorii despre suportul de care pot beneficia din partea statului.

Doamna Diana Coșalîc a menționat că, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a recepționat, în anul 2022, circa 260 cereri de solicitare a subvențiilor de la agricultorii din raionul Ialoveni. La moment, au fost procesate 56 de cereri și rambursate aproximativ 16 milioane lei pe conturile întreprinderilor agricole.

La finele seminarului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri despre provocările cu care se confruntă la ora actuală pomicultorii.

130 afișări