ATELIERUL DE TOTALIZARE ȘI DE PLANIFICARE A PROGRAMELOR PENTRU TINERET

19 ianuarie 2023

La 15 ianuarie 2023, în ,,Căsuța lui Ion Creangă” de la Complexul Turistic Costești, s-a desfășurat Atelierul de evaluare a rezultatelor Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” și ale Programului ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni” pentru anul 2022, precum și de planificare a activităților ce asigură continuitatea programelor în anul 2023. La lucrările atelierului s-au implicat ingenios 15 tineri și tinere, reprezentanți ai celor mai active echipe de tineret, care au realizat cele mai reușite proiecte cu suportul partenerilor: Consiliul Raional Ialoveni, Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și Fundația Est-Europeană din Moldova.

Fiecare tânăr și tânără au conștientizat cele trei principii de bază ale programelor pentru tineret: incluziunea și egalitatea de gen; fiecare activitate/proiect să fie prietenoasă/prietenos mediului înconjurător; și să ne implicăm activ pentru dezvoltarea durabilă a comunității.

Participanții s-au prezentat, într-un mod cât mai original şi ingenios, au povestit despre lecțiile învățate și provocările cu care se confruntă tinerii, au ilustrat ,,Râul programelor pentru tineret”, și au evidențiat următoarele rezultate performante:

  1. În runda a XXIV-a de granturi mici a Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, desfășurată în primăvara – vara anului 2022, s-au implementat 34 de proiecte de dezvoltare comunitară ale grupurilor de iniţiativă civică, ale consiliilor elevilor şi ale consiliilor locale de tineret din 15 localităţi ale raionului, cu un buget total de 250 000 lei, dintre care 110 000 lei este contribuția Consiliului Raional Ialoveni și 140 000 lei este suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană din Moldova și IM Swedish Development Partner. Runda de primăvară de granturi mici a culminat cu Gala bunelor practici ,,Activismul civic al tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, ce-a avut loc la 01 iulie 2022, Complexul Turistic Costești.
  2. În runda a XXV-a de granturi mici pentru tineri, desfășurată în perioada octombrie – decembrie 2022, s-au implementat 27 de proiecte de dezvoltare comunitară ale grupurilor de iniţiativă civică, ale consiliilor elevilor şi ale consiliilor locale de tineret din 13 localităţi ale raionului, cu un buget total de 263 000 lei, dintre care 138 000 lei este contribuția Consiliului Raional Ialoveni și 125 000 lei este suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană din Moldova și IM Swedish Development Partner. Runda de toamnă de granturi mici pentru tineri s-a finalizat cu Festivalul raional al tinerilor activi, la 10 decembrie 2022, fiind dedicat Zilei Internaționale a Voluntariatului.
  3. În cadrul Programului ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni”, urmare a cursului gratuit de educație antreprenorială, s-a desfășurat Concursul planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, Ediția a IV-a, și au fost susținute financiar 8 echipe de tineri întreprinzători și tinere antreprenoare, care își realizează cele 8 planuri de afaceri în 7 localități ale raionului, în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023, cu un buget total de 355 000 lei, dintre care 100 000 lei este contribuția Consiliului Raional Ialoveni și 255 000 lei este suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană din Moldova (Uniunea Europeană și Suedia). Rezultatele concursului ideilor de afaceri ale tinerilor au fost totalizate în cadrul Forumului anual privind participarea tinerilor la dezvoltarea social-economică a localităților raionului, ce-a avut la 13 noiembrie 2022, fiind dedicat Zilei Naționale a Tineretului.

Pentru a asigura continuitatea programelor pentru tineret, participanţii la atelier au discutat următoarele activități ale Programului ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni”:

  1. Concursul planurilor de afaceri sociale ale tinerilor, ediția a V – a, se va desfășura în perioada 17 ianuarie – 03 februarie 2023.
  2. Cursul gratuit de educație antreprenorială se va desfășura în perioada martie – aprilie 2023;
  3. Prezentarea planurilor de afaceri ale echipelor finaliste va avea loc în cadrul Forumului anual privind participarea tinerilor la viața social-economică a localităților raionului Ialoveni.

Prin urmare, participanţii la atelier au elaborat Calendarul Rundei a XXVI – a de Granturi Mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”:

  1. Atelierul de instruire privind scrierea proiectelor (28 – 29 ianuarie 2023);
  2. Primirea aplicaţiilor (30 ianuarie – 22 februarie 2023);
  3. Desfăşurarea interviurilor cu aplicanţii (27 – 28 februarie 2023);
  4. Anunţarea rezultatelor (9 martie 2023);
  5. Semnarea acordurilor de colaborare pentru implementarea proiectelor și atelierul de instruire cu beneficiarii de finanţare (10 martie 2023);
  6. Implementarea şi monitorizarea proiectelor (11 martie – 25 iunie 2023);
  7. Clubul tinerilor lideri comunitari – atelier de raportare intermediară (05 mai 2023);
  8. Raportarea narativă şi financiară (20 – 30 iunie 2023);
  9. Gala bunelor practici ,,Activismul civic al tinerilor – soluția dezvoltării comunitare” (04 iulie 2023).

În semn de înaltă apreciere pentru participarea activă la lucrările atelierului de totalizare și de planificare, administrația raionului Ialoveni și A. O. ,,Eco-Răzeni” au decernat certificate participanților.

Tinerilor activi și cutezători le dorim mult succes!

Suntem profund recunoscători partenerilor pentru dezvoltarea programelor pentru tineret, deoarece atelierul a fost organizat de Asociația ,,Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni și cu suportul Fundației Est-Europene din Moldova și IM Swedish Development Partner, din resursele Suediei.

Pentru conformitate,

                                                                   Victor PLETOSU,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                                   Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

150 afișări