ESTE SEMNAT ACORDUL DE PARTENERIAT PRIVIND LANSAREA RUNDEI A V-A DE GRANTURI PENTRU TINERII ÎNTREPRINZĂTORI ȘI TINERELE ANTREPRENOARE

18 ianuarie 2023

În temeiul Deciziei Consiliului Raional Ialoveni nr. 6/6 din 23 decembrie 2022, domnul Mihail SILISTRARU, Președintele raionului Ialoveni și domnul Sergiu GURĂU, Directorul executiv al Asociației Obștești ,,Eco-Răzeni”, au semnat Acordul de parteneriat privind implementarea Programului ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni”, ce cuprinde desfășurarea cursului gratuit de educație antreprenorială și concursul ideilor de afaceri ale tinerilor, precum și acordarea suportului financiar pentru realizarea planurilor de afaceri ce vor fi desemnate finaliste ale rundei a V – a de granturi pentru tinerii întreprinzători și tinerele antreprenoare.

Conform Planului de acțiuni pentru dezvoltarea politicilor de tineret ale raionului Ialoveni pentru anul 2023, aprobat prin Decizia Consiliului Raional Ialoveni nr. 6/1 din 23 decembrie 2022, Prioritatea III ,,Dezvoltarea oportunităților antreprenoriale și de angajare în rândul tinerilor, inclusiv a celor cu șanse reduse”, în scopul sporirii participării tinerilor la viața social-economică, administrația raionului Ialoveni și A. O. ,,Eco-Răzeni” au convenit ca în perioada februarie – aprilie 2023, să desfășoare cursul gratuit de educație antreprenorială pentru tineri și tinere, precum și să lanseze a cincea ediție a concursului ideilor de afaceri sociale, prietenoase mediului, care includ elemente de inovație.

Domnul Mihail SILISTRARU, Președintele raionului Ialoveni, a subliniat că, avem temeiul de a asigura suportul necesar pentru continuitatea activităților acestui program, deoarece contribuie la stimularea spiritului de întreprinzător și la dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor în gestionarea afacerilor proprii, iar contribuția financiară a Consiliului Raional Ialoveni pentru susținerea realizării planurilor de afaceri ce vor fi desemnate finaliste ale concursului din cadrul rundei a V-a de granturi pentru tineri și tinere, este în valoare de circa 100 000 lei, din contul mijloacelor prevăzute pentru domeniul tineretului în bugetul Consiliului Raional Ialoveni pentru anul 2023.

Domnul Sergiu GURĂU, Directorul executiv al  Asociației Obștești ,,Eco-Răzeni”, a evidențiat faptul că, prin Programul „Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni” este oferit suportul metodologic și financiar necesar pentru realizarea planurilor de afaceri ale echipelor de tineri (femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 17 – 35 de ani, din localitățile raionului Ialoveni), care sunt abilitați și accesează oportunități sustenabile de participare economică la nivel local.

Partenerii au discutat despre următoarele activități ale programului:

  1. Concursul planurilor de afaceri sociale ale tinerilor, ediția a V – a, se va desfășura în perioada 17 ianuarie – 03 februarie 2023.
  2. Cursul gratuit de educație antreprenorială se va desfășura în perioada martie – aprilie 2023;
  3. Prezentarea planurilor de afaceri ale echipelor finaliste va avea loc în cadrul Forumului anual privind participarea tinerilor la viața social-economică a localităților raionului Ialoveni.

Astfel, menționăm faptul că, în anul 2019 a fost desfășurată prima rundă de granturi pentru tinerii întreprinzători și tinerele antreprenoare. Finaliste ale celor patru ediții ale concursului sunt 22 de afaceri care sunt gestionate de către 28 de tineri (12 femei și 16 bărbați) în 10 localități ale raionului Ialoveni (orașul Ialoveni și satele: Văsieni, Răzeni, Dănceni, Mileștii Mici, Nimoreni, Cigîrleni, Horești, Ruseștii Noi, Puhoi).

Afacerile au drept obiectiv crearea locurilor de muncă pentru tinerii cu oportunități reduse, diversificarea gamei de produse și servicii, precum și îmbunătățirea condițiilor de trai ale oamenilor, contribuind astfel, la soluționarea unor probleme de afectează negativ oamenii din comunitate.

În scopul sporirii participării economice a tineretului, Programul ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni” este implementat din anul 2018 de partenerii: Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și Consiliul Raional Ialoveni, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei prin intermediul Fundației Est-Europene din Moldova.

Atașăm textul integral al Acordului de colaborare.

111 afișări