FESTIVITATEA CONSACRATĂ COMEMORĂRII VOIEVODULUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT – DOMN AL ȚĂRII MOLDOVEI

15 iulie 2022

Astăzi, 15 iulie 2022, consemnăm împlinirea a 518 ani de la înveșnicirea slăvitului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și aniversarea a 30 de ani de la canonizare.

În scuarul Consiliului Raional Ialoveni, s-a desfăşurat Festivitatea solemnă consacrată comemorării și evocării faptelor mărețe ale Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare al Țării Moldovei.

În mod tradițional, evenimentul este organizat, în parteneriat, de administrația raionului Ialoveni, Secția cultură și Protopopiatul bisericilor din raionul Ialoveni.

Sărbătoarea a început cu oficierea Tedeumului întru cinstirea apărătorului credinţei ortodoxe – Ştefan cel Mare şi Sfânt, de către un sobor impunător de preoţi în frunte cu Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, asistat de Preacucernicul Părinte, Protoiereul Mitrofor Anatolie STEFANOV, Protopopul Raionului Ialoveni.

După serviciul divin au fost prezentate comunicări despre importanța domniei Marelui Ștefan și rolul său istoric național în calitate de strălucit conducător, iscusit strateg și diplomat, ctitor de biserici și mănăstiri.

Au evocat domnia glorioasă de 47 de ani (1457 – 1504) a vrednicului voievod de toată lauda, supranumit ,,Atlet al lui Hristos”, distinsele oficialități:

Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove;
Domnul Mihail SILISTRARU, Preşedintele Raionului Ialoveni;
Domnul Sergiu ARMAŞU, Primarul orașului Ialoveni;
Domnul Elic DLUJANSCHI, Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în teritoriul raionului Ialoveni.

Expresie a recunoştinţei supreme și a memoriei istorice, a urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru cel Bun, Domn al Moldovei, reprezentant de seamă al Dinastiei Muşatinilor, bunicul lui Ştefan cel Mare.

Toți participanții la eveniment au avut oportunitatea să admire harta Republicii Moldova realizată din peste 160 000 de monede și expusă frumos de domnul colonel Petru Costin, renumit colecționar, care se mândrește cu două recorduri înscrise în paginile ,,Cărții Recordurilor Guiness”. De asemenea, pentru a spori solemnitatea festivității, au fost arborate drapelele istorice ale Țării Moldovei de la geto-daci până în prezent, din Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni.

Programul artistic dedicat sărbătorii Măriei Sale a cuprins un frumos spectacol de poezie și muzică patriotică, susținut de formațiile artistice din localitățile raionului Ialoveni:

Orchestra de Fanfară a Consiliului Raional Ialoveni, dirijor, maestrul Grigore Vîrlan;

Interpreta Olga Sava și Ansamblul etnofolcloric ,,Țărăncuța” din s. Bardar, conducător artistic – doamna Galina Tonu, vicepreședintele raionului Ialoveni;

Sofia Tonu, elevă, clasa a IV-a din Liceul Teoretic ,,Aurel David”, s. Bardar;

Teatrul dramatic ,,Fagur” al Centrului de Creație al Elevilor, Direcția Generală Educație, regizor – doamna Galina Castraveț;

Ansamblul etnofolcloric ,,Haiducii” al Casei raionale de cultură ,,Andrei Ungureanu”, Ialoveni, conducător artistic – domnul Gheorghe Matei;

Ansamblul etnofolcloric ,,Dorul buciumului” din s. Pojăreni, conducător artistic – doamna Veronica Casian;

Ansamblul etnofolcloric ,,Firicel de busuioc” din s. Ulmu, conducător artistic – domnul Nicolae Gheorghiu;

Ansamblul etnofolcloric ,,Geto-dacii” din s. Horești, conducător artistic – domnul Mihai Voloh;

Ansamblul etnofolcloric ,,Datina neamului” din c. Ruseștii Noi, conducător artistic – doamna Maria Cîrlan;

Ansamblul etnofolcloric ,,Cimbrișor” din s. Suruceni, conducător artistic – doamna Nina Suruceanu;

Corul Bisericii cu hramul ,,Înălțarea Domnului” din s. Horodca, conducător – doamna Inga Fordea;

Ansamblul etnofolcloric ,,Ialoveneanca” din or. Ialoveni, conducător artistic – maestrul Grigore Vîrlan.

La finele evenimentului, domnul Mihail SILISTRARU, Preşedintele Raionului Ialoveni și Preacucernicul Părinte, Protoiereul Mitrofor Anatolie STEFANOV, Protopopul Raionului Ialoveni, au înmânat diplome de merit formațiilor artistice, în semn de înaltă apreciere pentru recitalul emoționant de poezie și muzică patriotică, fapt ce sporește cultivarea dragostei de neam și a valorilor educației moral-spirituale în mediul tinerei generații.

Victor Pletosu,
specialist principal în domeniul politicilor de tineret,
Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

361 afișări