Viticultorii din raion întruniți la un seminar de instruire

23 mai 2022

La data de 20 mai 2022,  Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova (APESM), cu suportul logistic al Direcției Economie al Consiliului raional Ialoveni au organizat un seminar cu tematica: “Efectuarea operațiunilor fitotehnice în verde. Metode de profilactică și combatere a bolilor și dăunătorilor,,. La seminarul practic au participat în jur de 60 de persoane.

Seminarul s-a petrecut pe teritoriul frigiderului, dar însăși demonstrarea operațiunilor în verde a avut loc la plantațiile viticole ale CÎ “VED – MAR AGRO”, comuna Mileștii Mici și a G.Ț. ,,FIODOR BIVOL,, din satul Costești,  raionul Ialoveni.

La deschiderea seminarului, directorul APESM, d-nul Eudochim UNGUREANU, a menționat necesitatea organizării instruirii în teritoriu, în cadrul căruia a accentuat aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.

Astefel, d-nul Gheorghe GABERI, președintele APESM, a făcut o analiză a situației din sectorul vitivinicol, a remarcat necesitatea implementării tehnologiilor performante în plantații pentru creșterea strugurilor de masă de calitate, pentru a fi competitivi pe piețele externe.

Doamna Larisa MUNTEANU, colaborator ANSA, expert în domeniul fitosanitar,  a abordat subiectul cu privire la “Protecția plantelor viticole. Bolile și dăunătorii plantațiilor viticole, programe fitosanitare, metode de combatere”.

Expert național în viticultură domnul Valeriu CEBOTARI, ne-a vorbit despre: “Dezvoltarea și modernizarea sectorului viticol. Starea plantațiilor viticole la moment. Metode de efectuare a operațiunilor fitotehnice în verde a viței de vie”.

Partea a 2-a a seminarului s-a desfășurat cu deplasarea în teren unde expertul Valeriu CEBOTARI a demonstrat procedeele practice de efectuare a operațiunilor fitotehnice în verde a viței de vie”.

În acest context, seminarul organizat a fost necesar și benefic pentru producătorii autohtoni, ca ulterior cunoștințele și informațiile obținute să fie aplicate nemijlocit.

269 afișări