Importante oportunități de dezvoltare discutate în cadrul Forumul transfrontalier organizat de către Consiliul Județean Iași

19 aprilie 2022

Vineri, 15 aprilie, la Iași s-a desfășurat Forumul transfrontalier – oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova 2021 – 2027, organizat de Consiliul Județean Iași.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai raioanelor din Republica Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia. Din partea Guvernului Republicii Moldova, la eveniment a fost prezent domnul Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Raionul Ialoveni a fost reprezentat la Forum de către doamna vicepreședinte Victoria Marian-Bogos și domnul Mihail Tonu, consilier al președintelui raionului.

Este de notat faptul că Consiliul raional Ialoveni are experiențe reușite în atragerea și implementarea Proiectelor Transfrontaliere, reușind să implementeze:

–  în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Moldova 2007-2013, construcția ”Centrului de Suport pentru Mediul de Afaceri Transfrontalier – Formare, Expoziţie şi Simpozion”, situat într-o locație pitorească a satului Ruseștii Noi. Proiectul a costat 1.586.210,62 euro și a fost finanțat în proporție de 89,94 de către UE.

– în cadrul Programului Operațional Comun România-Moldova 2014-2020, a fost câștigată finanțarea pentru două proiecte Soft: ”Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”, cod 2SOFT/4.3/48, cu valoarea totală a proiectului este de 209.570 Euro, dintre care 89,9% este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, implementare finalizată și ”Lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieții muncii”, cod cod 2SOFT/1.1/94, valoarea totală 355.470 Euro, dintre care 89,90% este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, proiectul este în curs de implementare.

Programul Operațional Comun România-R. Moldova 2021-2027 urmează la fel să fie finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Această operațiune financiară este destinată zonei aflate la frontiera dintre România şi R. Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate – evoluția  către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi a celor din vecinătatea UE.

Este important de menționat faptul că Consiliul raional Ialoveni are o relație frumoasă de colaborare împreună cu Consiliul Județean Iași, iar acțiunile cu participare comună desfășurate în ultima perioadă creează premisele unor realizări pe măsură.

78 afișări