Nou Proiect investițional ce are drept scop reabilitarea termică a instituțiilor medicale din raion urmează să fie propus spre aprobare și implementare

18 februarie 2022

Administrația raionului condusă de domnul președinte Mihail Silistraru urmează să propună spre aprobarea Consiliului un proiect investițional în urma implementării căruia vor fi reabilitate termic 5 instituții medicale, iar Spitalul Raional va beneficia de instalarea unui ascensor de șase nivele.

Scopul principal al Proiectului este optimizarea consumului de resurse energetice, reducerea pierderilor, îmbunătățirea aspectelor de eficiență energetică, precum și creșterea calității serviciilor oferite pacienților.

Investiția dată este posibilă datorită aplicării la un program de finanțare a instituțiilor medicale, în baza Acordului-cadru semnat între Ministerul Economiei și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO).

Conform Contractului ce urmează a fi semnat, investiția totală este de 10 631,00 mii lei, dintre care suma grantului oferit din partea Fondului E5P este de 3 152,00 mii lei, contribuția Consiliului raional Ialoveni – 1 029,00 mii lei, iar pentru restul sumei se va contracta un împrumut de la NEFCO de 6 450,00 mii lei. Condițiile pentru oferirea împrumutului sunt: perioada de întoarcere – 5 ani, rata dobânzii – 3% anual, iar rambursarea se va efectua trimestrial.

Astfel, de investiții la capitolul eficiență energetică vor beneficia: Centrul de Sănătate Mileștii Mici, Centrul de Sănătate Țîpala, Centrul de Sănătate Ruseștii Noi, Cabinetul Individual al Medicului de Familie Ulmu, Centrul de Sănătate Văsieni și Spitalul Raional.

În urma implementării Proiectului se estimează economii nete anuale în sumă de 1 371,09 mii lei, la care se adaugă beneficii precum reducerea emisiilor de CO2, prelungirea duratei de viață a clădirilor instituțiilor medicale, aspectul mult mai plăcut al sediilor instituțiilor de sănătate și desigur condiții mai bune pentru pacienți.

99 afișări