ÎNTRUNIREA PRODUCĂTORILOR DE LEGUME DIN RAIONUL IALOVENI

21 ianuarie 2022

La 20 ianuarie 2022, Direcției  Economie a Consiliului raional Ialoveni a organizat şi desfăşurat în sala mare de  ședințe, un seminar pentru producătorii de legume cu tematica ,,Cultivarea și protecția legumelor în sol deschis și protejat”.

Celor prezenți, cu un mesaj de salut și încurajare s-a adresat  dl. Mihail SILISTRARU președintele raionului.

La deschidere, Doamna Natalia DRAGUȚAN a menționat importanța seminarului dat în dezvoltarea ramurii legumicole și i-a oferit cuvîntul d-nei Larisa MUNTEANU, inspector principal al Direcției teritoriale pentru Siguranța Alementelor Hîncești cu raza de acoperire și a raionului Ialoveni (DRSA), care a vorbit despre bolile și dăunătorii la culturile legumicole.

Nadejda MIHNEA, cercetător științific principal la  Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, doctor habilitat în științe agricole, a venit cu unele recomandări practice pentru pregătirea semințelor, creșterea răsadului și cultivarea  legumelor în cîmp deschis.

Discursul Dnei Ludmila CEBOTARI, inspector superior la DRSA, s-a referit la  particularitățile comercializării semințelor și răsadului de legume.

 Vicedirectorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, dl.Vladimir TODIRAȘ, doctor habilitat în ştiinţe agricole, a adus la cunoștința  legumicultorilor despre tehnologiile moderne de cultivare a legumelor cu utilizarea    metodelor ecologice inofensive  de combatere a bolilor și dăunătorilor la  plantele legumicole.

În cadrul seminarului, inginerul principal SRL ,,AgroSera-Prim,, Victor LUNGU, a prezentat informațiea privind construcția și asamblarea  serelor, precum și completarea cu echipament.

Seminarul s-a finalizat cu runda de întrebări-rîspunsuri, la care producătorii de legume au rămas mulțumiți de tematica seminarului în cauză, continuînd cu schimbul de păreri și recomandări. Totodtă s-a întocmit o listă pentru  procurarea în mod organizat a capcanelor cu feromoni și produselor biologice de combatere a dăunătorilor, care ulerior poate fi completată de către toți doritorii, la telefonul 0268-24537.

 

141 afișări