Apeductul Magistral al raionului Ialoveni este dotat cu stație de pompare modernă.

23 decembrie 2021

Administrația raionului în frunte cu domnul președinte Mihail SILISTRARU a verificat mersul lucrărilor la Stația de pompare a Apeductului Magistral de alimentare cu apă potabilă a localităților din raion. La moment, volumul de lucrări planificate pentru acest an bugetar la Stația de pompare sunt pe final. Conform contractului de achiziție pentru instalarea pompelor, în sumă totală de 5,79 milioane lei, anul acesta este valorificată suma de puțin peste 3,0 milioane lei. Pentru moment a fost deja pregătită platforma și au fost instalate 3 din cele 6 pompe necesare pentru alimentarea rețelei magistrale.

Proiectul inițial presupunea construcția stației de pompare în cadrul primei etape de realizare a Apeductului magistral, etapă ce urmează să alimenteze localitățile Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci. Însă, din cauza faptului că lucrările la această etapă decurg anevoios, administrația raionului a decis separarea acestor lucrări pentru a urgenta conectarea cu etapa a II-a, care este deja realizată, dar și a oferi posibilitatea de a înainta spre finanțare celelalte etape ale proiectului general.

În acest caz, cheltuielile pentru achiziționarea și montarea stației de pompare sunt acoperite din bugetul Consiliului raional, la fel și suma de 400 de mii lei alocată doar în anul 2021 pentru construcția primei etape a apeductului, formând în total o contribuție substanțială la realizarea proiectului în ansamblu.

Astfel, într-o perioadă relativ scurtă, urmează să avem apă potabilă în Apeductul  magistral pentru a alimenta localitățile Bardar și Ruseștii Noi. Iar aceasta va deschide perspectiva ca în 2022 să fie proiectată și să înceapă construcția rețelelor ce vor face legătura cu localitățile Văsieni, Ulmu (etapa trei) și Pojăreni, Costești (etapa patru). Aceste noi investiții, ce se estimează la peste 40 milioane de lei, vor fi făcute prin ADR Centru care a aplicat Proiect la Programul de finanțare al Fondului Național de Dezvoltare Regională, iar Consiliul raional Ialoveni împreună cu primăriile susmenționate, în calitate de beneficiari, urmează să vină cu o contribuție de 10 la sută.

Asigurarea localităților din Ialoveni cu apă potabilă de calitate rămâne a fi una din prioritățile actualei conduceri a raionului.

 

141 afișări