2 iulie – Comemorarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt

2 iulie 2021

Astăzi, 2 iulie, este mare sărbătoate pentru neamul românesc: se împlinesc 517 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Cinstirea Sfântului Voievod la Putna.

Ştefan cel Mare a murit în data de 2 iulie 1504, după ce s-a aflat pe tronul Moldovei timp de 47 de ani. Domnitorul a obţinut 44 de victorii în cele 48 de războaie, pe care le-a purtat, în mare parte, cu Imperiul Otoman. A fost un diplomat și conducător militar de excepție, și-a iubit țara și a luptat aprig pentru statalitatea ei. De asemenea, a fost un mare apărător și promotor al culturii și religiei creștin-ortodoxe. Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici, care fac parte astăzi din patrimoniul cultural mondial.

El este o icoană de lumină pentru tot poporul drept-credincios, un ocrotitor al ctitorilor de locașuri sfinte și al celor care luptă pentru biruința Crucii și a iubirii lui Hristos pentru oameni.

Ștefan a rămas nemuritor în inimile noastre, îl simțim cu toții, mai ales atunci când ne aflăm în fața mormântului său de la Putna și în fața icoanei sale, insuflându-ne aceeași dragoste de țară și credință strămoșească, îl simțim alături de noi la bucurii și mai ales la durere, în vreme de năvălire a necazurilor asupra noastră. El este o stare de spirit, care ne îndeamnă să luptăm pentru a ne apăra, să renunțăm la pasivitate,  să credem că avem puterea de a schimba ceva, atât timp cât cerem această putere de la Dumnezeu.

167 afișări