Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a informat antreprenorii din raionul Ialoveni cu privire la ofertele de finanțare a afacerilor

16 aprilie 2021

Vineri, 16 aprilie cu începere de la ora 10 în incinta Consiliul Raional Ialoveni, sala mare de ședințe, Direcția Economie în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), reprezentată de Maxim POPOV, Director-general și dl Vadim Codreanu, director de Proiecte au oferit un suport informativ agricultorilor din raionul Ialoveni, în scop de a promova o activitate economică și agricolă rentabilă.

Domnul Maxim POPOV, director-general al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) a prezentat participanților Programul ADMA de Procurare în Rate care este conceput pentru a susține achiziționarea în rate de către producătorii agricoli și antreprenorii rurali din Republica Moldova a tehnicii agricole și echipamentelor post-recoltare necesare pentru dezvoltarea și modernizarea afacerilor în agricultură, care în alte condiții ar fi puțin probabil să obțină finanțare în lipsa unui istoric de creditare și/sau a unei garanții.

Obiectivul principal al Proiectului este de a spori productivitatea agricolă prin furnizarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii a tehnicii agricole și a echipamentelor post-recoltare, sere, sisteme de irigare și echipament anti-grindină, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului agricol din țară.

Directorul de Proiecte din cadrul Agenției, dl Vadim Codreanu a elucidat  criteriile de finanțare a Proiectului de Modernizare a Tehnicii și Echipamentelor agricole, care presupune plata în rate a tehnicii achiziționate, după cum urmează: Procedura standard de rambursare: 50% – prima rată și 25% anual pentru următorii 2 ani.

Prima rată va fi achitată în avans după semnarea contractului de procurare în rate (CPR). Procedură de rambursare preferențială pentru Beneficiarii tineri (cu vârsta sub 36 de ani) și întreprinderile agricole administrate de femei: 25% prima rată și 25% anual în următorii 3 ani. Prima rată va fi plătită în avans după semnarea contractului. Una din condițiile Proiectului este faptul că unele mașini și echipamente agricole vor fi de origine japoneză, în conformitate cu cererile producătorilor agricoli.

Beneficiar poate fi orice producător agricol, persoană juridică, înregistrată în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cu proprietate privată și care activează în sectorul agroalimentar, precum și orice întreprindere agricolă  definită în Legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii nr. 179, din 21.07.2016, cu toate modificările aduse acesteia și înregistrate conform legislației Republicii Moldova. Antreprenorii începători, tinerii antreprenori (sub 36 de ani), femeile antreprenor și întreprinderile fără datorii la bugetul public național sunt, de asemenea, încurajate să aplice. Tinerilor antreprenori și femeilor antreprenor din zonele rurale li se vor oferi condiții preferențiale pentru a încuraja solicitările.

Agenții economici au rămas mulțumiți de informația prezentată, continuând discuțiile și schimbul de păreri între ei.

Informații detaliate pot fi găsite la adresa:  http://adma.gov.md/index.html ,  precum și la telefonul de contact: +373 22 27 84 63.

174 afișări