Problema deșeurilor și a apelor uzate discutată la nivel de raion.

17 martie 2021

Centrul Național de Mediu a organizat în data de 16 martie o ședință de consultări cu privire la implementarea cadrului normativ național din domeniul deșeurilor și gestionării apelor uzate în cadrul unei ședințe cu primarii din raionul Ialoveni. Reprezentanții instituției au prezentat principalele norme legislative din republica noastră cu privire la protecția mediului și concomitent au fost puse în discuție soluțiile accesibile la moment pentru problema dată.

Majoritatea primarilor au făcut cunoscută situația din localitățile proprii, dar și principalele dificultăți pe care le întâlnesc la rezolvarea problemei protecției mediului. Printre acestea se regăsesc:

  • lipsa unei viziuni naționale sau cel puțin regionale, realizabile la moment, cu privire la problema mediului;
  • finanțare insuficientă și haotică, pe principii politice pentru realizarea infrastructurii necesare;
  • imposibilitatea asigurării durabilității infrastructurii din cauza capacității limitate de achitare a serviciilor de către cetățeni.

Concomitent au fost făcute propuneri cu privire la modificarea legislației din domeniu și reducerea factorului birocratic în procesul de implementare a proiectelor de mediu.

Cei prezenți au solicitat administrației raionului organizarea unor ședințe de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, Comisiei parlamentare din domeniu și a altor autorități centrale responsabile de cauza problemei poluării, pentru a face auzită vocea autorităților publice locale și la nivel cental.

126 afișări