Viticultorii din raion întruniți la un seminar de instruire

8 februarie 2021

La data de 5 februarie 2021 viticultorii s-au întrunit la un seminar, cu tematica: “Metode de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie în condițiile anului 2021”.

Seminarul s-a petrecut pe teritoriul frigiderului, dar însăși demonstrarea tăierii în uscat a avut loc la plantațiile viticole ale SRL “AgrifTrans”, satul Ruseștii Noi, r. Ialoveni.

Cu un mesaj de salut, s-a adresat d-na Victoria MARIAN–BOGOS, vicepreședintele r. Ialoveni, care a menționat importanța sectorului viticol pentru economie, aducînd mulțumiri organizatorilor APESM, APSM Cahul, partener al APM, USAID și a serviciului agricultură din cadrul Direcției Economie al Consiliului raional Ialoveni.

La deschiderea seminarului, directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova, d-nul Eudochim UNGUREANU, a menționat necesitatea organizării instruirii în teritoriu, în cadrul căruia s-au accentuat aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.

La seminarul dat, a luat cuvânt d-nul Gheorghe GABERI, președintele APESM, ce a făcut o analiză a situației din sectorul viticol, a accentuat necesitatea implementării tehnologiilor performante în plantații, pentru  creștea strugurilor de masă de calitate și competitivi pe piețele externe, iar d-nul Sergiu TUTOVAN, directorul APSM Cahul, expert național în viticultură a vorbit despre metodele de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie, a oferit un șir de recomandări cu privire la restabilirea stării normale a plantelor ca urmare a crizei agricole din anii 2019 – 2020, a răspuns la multiple întrebări ale participanților.

La finele seminarului, agronomul  – consultant Mihail FLOREA, reprezentant al companiei Moldo-Italiene a prezentat informația cu privire la utilizarea fertilizanților în plantațiile viticole.

357 afișări