PROGRAMUL ,,FONDUL PENTRU TINERI IALOVENI” PENTRU PERIOADA 2021 – 2023

18 ianuarie 2021

În temeiul Deciziei Consiliului Raional Ialoveni nr. 6/7 din 03 decembrie 2020, domnul Mihail SILISTRARU, președintele raionului Ialoveni și domnul Sergiu GURĂU, directorul executiv al  Asociației Obștești ,,Eco-Răzeni”, au semnat Acordul de parteneriat privind implementarea Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” în perioada 2021 – 2023.

În calitate de parteneri pentru dezvoltarea politicilor de tineret, administrația raionului Ialoveni și A. O. ,,Eco-Răzeni” au convenit ca să ofere structurilor de participare ale tinerilor oportunitatea de-a participa la Runda a XXII – a de granturi mici, ce va fi lansată la începutul lunii februarie 2021 – o rundă destinată acordării suportului financiar pentru antrenarea tinerilor în exercițiul democratic al alegerilor pentru consiliile locale ale tinerilor.

Domnul Mihail SILISTRARU, președintele raionului Ialoveni, a subliniat că avem temeiul de a asigura continuitatea programului, deoarece tradiția de a desfășura runde de granturi mici pentru tineri a generat performanțe înalte în dezvoltarea politicilor de tineret ale raionului Ialoveni, sporind participarea tinerilor la viața publică.

Distinsa doamnă profesor Galina TONU, vicepreședintele raionului Ialoveni a menționat că trebuie să asigurăm sustenabilitatea acestui program ce încurajează entuziasmul și potențialul creator al tinerilor activi, care își transformă ideile originale în soluții creative la probleme din comunitate, realizând proiecte ce ne inspiră încrederea și speranța că tinerii obțin competențele necesare pentru un viitor european.

Domnul Sergiu GURĂU, Directorul executiv al  Asociației Obștești ,,Eco-Răzeni”, a evidențiat rezultatele scontate ale programului, ce vor fi atinse în următorii 3 ani: desfășurarea a 6 runde de granturi pentru tineri; susținerea a circa 120 de inițiative ale tinerilor din 25 de localități ale raionului; instruirea a peste 100 de tineri în managementul proiectelor de dezvoltare comunitară; implicarea a circa 480 de tineri în implementarea proiectelor și în etapele procesului decizional; dezvoltarea a cel puțin 20 de parteneriate cu actori comunitari; precum și organizarea Galei Bunelor Practici și a Festivalului Tinerilor Activi, la finele fiecărei runde de granturi.

      În scopul stimulării activismului civic al tinerilor și promovării voluntariatului, Programul ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” este implementat din anul 2010 de A. O. ,,Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova.  Programul se desfășoară conform prevederilor Legii cu privire la tineret și contribuie la realizarea priorităților Strategiei naţionale de dezvoltare a sectorului de tineret.

Menţionăm că, ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” este un program de finanţare a initiaţivelor şi proiectelor tinerilor din localităţile raionului Ialoveni. Programul este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani din localităţile raionului Ialoveni. Proiectele finanţate se desfăşoară pe aria geografică a raionului Ialoveni şi au drept obiectiv încurajarea şi creşterea participării tinerilor din localităţile raionului Ialoveni la dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care locuiesc.

Programul este în anul zece de activitate și se remarcă prin rezultatele: au fost desfășurate 21 de runde de granturi mici pentru tineri; au fost implementate 356 de proiecte elaborate de grupurile de iniţiativă civică și consiliile locale ale tinerilor din 25 de localităţi ale raionului Ialoveni, cu un buget total de peste 2,2 mln. lei, dintre care circa 1 211 000 lei este contribuția Consiliului Raional Ialoveni; au fost implicați peste 5 mii de tineri în acțiuni de dezvoltare comunitară și de voluntariat. Informația despre program poate fi accesată pe paginile web:  www.fondultinerilor.md sau www.il.md .

Pentru conformitate,

                                                                       Victor Pletosu,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                                   Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

487 afișări