CINSTITĂ FIE MUNCA CELOR, CE NE INFRUMUSEȚEAZĂ MASA

22 noiembrie 2020

Un cuvânt de recunoștință cu prilejul

Zilei lucrătorului din agricultură

  și industria   prelucrătoare

  Conform Hotărîrii Parlamentului nr.298 din 25.11.1994, în Republica Moldova tradițional, în a patra duminică a lunii noiembrie e marcată ,,Ziua lucrătorului din agricultură și industria   prelucrătoare,,.

Anul acesta a fost un an cu  totul deosebit, cu secetă hidrologică, înghețuri tîrzii de primăvară și ploi torențiale cu grindină, care au adus pagube enorme nu numai fermierilor, dar și economiei naționale în ansamblu. Cu toate acestea, agricultorii noștri au depus mari eforturi pentru a recolta ceea ce a rodit, pentru a prelucra terenurile și a pune baza unui nou an agricol, pe care ni-l dorim mult mai favorabil și mai rodnic.

În raionul Ialoveni  culturile cerealiere au avut mult de suferit   în urma  secetei hidrologice, procers care se întîmplă odată la 20-30 ani.  În cîteva perioade a lunii aprilie, au fost înregistrate înghețuri de pînă la minus 8 grade , care au afectat totalmente culturile  de orz și de grîu de pe valea Botnei, precum și multe livezi de cais, piersic, prun, nuc.

În rezultat, în raionul Ialoveni  au fost afectate peste 3200 ha de grîu, orz și alte culturi de toamnă, recolta compromisă la culturile cerealiere de grupa I constituid peste 10 mii tone, prejudiciul cauzat alcătuind 15,4 mil. lei. Deasemenea  a fost compromisă  roada de porumb pe o suprafață de peste 5790 ha, și floarea soarelui – de circa 1065 ha, cauzînd un prejudiciu de peste 76 mil lei.

Specialiștii serviciului agricultură din cadrul Direcției Economie  a Consiliului raional Ialoveni au contribuit, prin activitate intensă, pentru ca 40 de producători agricoli să beneficieze de compensații la  grîu și orz de toamnă, suma totală obținută e de peste        4 mil.lei, iar alți 16  viticultori și pomicultori  au primit compensații pentru pagubele pricinuite de grindină-  în sumă de peste 277 mii lei.

Cu prilejul Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, Consiliul raional Ialoveni, vă adresează cele mai sincere felicitări și urări de bine, dorindu-vă multă sănătate, belșug, dăruire, speranță, încredere în ziua de mâine și realizări frumoase în activitatea pe care o desfășurați.

Vă suntem profund recunoscători pentru munca plină de responsabilitate depusă zi de zi, pentru devotamentul cu care contribuiți la dezvoltarea acestui sector important al economiei țării noastre.

Indiferent dacă a fost anul agricol mai bun sau mai greu, oamenii noştri, de la mecanizatori până la administraţie, muncesc din greu la creşterea pâinii şi la asigurarea securităţii alimentare a statului. Vă dorim ca această muncă să  fie răsplătită după merit, încât ea să Vă aducă bunăstare și prosperare.

                 Cu tot respectul,

                 Mihail SILISTRARU,

                 președintele raionului Ialoveni

101 afișări