CONFERINȚA REŢELEI CONSILIILOR LOCALE DE TINERET DIN RAIONUL IALOVENI

30 octombrie 2020

În scopul consolidării capacităților organizaționale și efectuării schimbului de bune practici și experiențe între consiliile locale de tineret, la 29 octombrie 2020, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a defăşurat Conferința Rețelei Consiliilor Locale de Tineret din raionul Ialoveni. Activitatea s-a remarcat prin participarea activă a peste 40 de tineri bravi şi ingenioși, delegați de cele 22 de consiliile locale de tineret.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa și cu frumoase mesaje de felicitare, actorii de calibru pentru dezvoltarea politicilor de tineret: domnul Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni; distinsa doamnă profesor Galina Tonu, vicepreședintele raionului Ialoveni, domnișoara Alina Luchița, președintele Consiliului raional de tineret Ialoveni; domnul Sergiu Gurău, director executiv al A. O. „Eco – Răzeni”; doamna Maria Bivol, președintele A. O. „Alternativa”, Costești; domnișoara Valeria Boțan, coordonator resurse umane, A. O. ,,Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova”.

În pledoariile lor au încurajat tinerii să participe la viața publică, pentru că tinerii sânt cei care beneficiază de servicii din care trebuie să învețe ce înseamnă democrația participativă și parteneriatul cu autoritățile administrației publice locale. Consiliile locale de tineret să integreze în activitățile lor și alte categorii de tineri, care pot munci și pot obține rezultate, atât în dezvoltarea personală, cât și în dezvoltarea comunității.

Cu mult entuziasm, domnișoara Alina Luchița, președintele Consiliului raional de tineret Ialoveni a prezentat activitățile desfășurate de Consiliul raional de tineret pe parcursul anului 2020: sondajului sociologic desfăşurat în perioada februarie – martie 2020; forumul rețelei consiliilor locale de tineret și post-forumul, precum și Concursul raional al tinerilor fotografi ,,Inspirația vine de acasă”.

A urmat prezentarea activităților desfășurate pe parcursul anului 2020 de consiliile locale de tineret, în ordine alfabetică.

Consiliul local de tineret Bardar, vicepreședinte – Alina Luchița, a povestit despre Concursul de postere ,,Siguranța înainte de toate” și atelierul de instruire ,,Tânăr informat – tânăr protejat”.

Consiliul local de tineret Cărbuna, președinte – Nicoletta Cebotari, a povestit despre proiectul: ,,Casa tinerilor”, ce-l implementează cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, și proiectul ,,Casa Mare” în parteneriat cu A. O. ,,Ghiocel”, Cărbuna.

Consiliul local de tineret Cigîrleni, președinte – Cătălina Saharnean, a povestit despre maratonul serilor de film desfășurat în vara anului 2020, în cadrul unui proiect implementat cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Costești, președinte – Mihaela Novac, a povestit despre cum a organizat sărbătoarea Dragobetelui, concursul ,,Tânăr în Moldova” și concursul ,,Treasure Hunt” între consiliile locale de tineret.

Consiliul local de tineret Dănceni, președinte – Daniela Popov, a povestit despre cum a organizat difuzare de film în aer liber și meciuri de baschet și volei.

Consiliul local de tineret Hansca, președinte – Laura Samatios, a povestit despre cum a organizat difuzare de film în aer liber, activități de caritate și a implementat 3 proiecte cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Horești, președinte – Gabriela Gore, a povestit despre cum a organizat Concursul TVC ,,Hopa, hopa, vrem și noi în Europa”, ,,Ora pământului”, proiectul ,,O sală dotată – o societate informată”, implementat cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Ialoveni, președinte – Iana Caracuian, a povestit despre cum a organizat seminarul ecologic ,,E cool să fii eco”, training ,,În siguranță pe bicicletă” și cursa de ciclism, campania de salubrizare în cadrul proiectului ,,Ne informăm și acționăm”, implementat cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Malcoci, președinte – Andreea Gîndea, a vorbit despre promovarea tradițiilor etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, festivitatea consacrată Zilei Internaționale a Femeii, și pe parcursului lunii septembrie au avut loc completări în cadrul consiliului local de tineret.

Consiliul local de tineret Mileștii Mici, președinte – Cristian Castraveț, a vorbit despre implementarea proiectului ,,Teren multifuncțional” cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Molești, președinte – Marcel Munteanu, a povestit despre cum a organizat Caravana de Crăciun, și schimburi de bune practici și experiențe între consiliile de tineret.

Consiliul local de tineret Puhoi, președinte – Doina Uțica, a povestit despre cum a organizat difuzarea de film în scop caritabil, activitățile ,,Un bătrân fericit” și ,,Cărțile de dezvoltare personală îți schimbă viața”.

Consiliul local de tineret Răzeni, președinte – Dan Damaschin, a vorbit despre implementarea proiectelor ,,O lume fără instagram” și ,,Un parc altfel”, cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Ruseștii Noi, președinte – Mellissa Dulgeru, a povestit despre cum a organizat evenimentele culturale: Ziua Îndrăgostiților, Ziua Internațională a Femii, Helloween Party.

Consiliul local de tineret Sociteni, președinte – Alexandra Moldovanu, a povestit despre activitatea de caritate ,,De la inimă la inimă”, dar și despre îngrădirea și iluminarea parcului din localitate.

Consiliul local de tineret Suruceni, președinte – Cristina Plataș, a povestit despre atelierele de instruire în domeniul voluntariatului, difuzare de film pentru tineret, schimburi de bune practici și experiențe între consiliile de tineret, precum și implementarea proiectului ,,Tineri implicați – viitor prosper”, cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Consiliul local de tineret Țipala, președinte – Mădălina Groza, a povestit despre Caravana de Crăciun, Sărbătoarea Dragobetelui și campania ,,Ajută un bătrân”.

Consiliul local de tineret Ulmu, președinte – Daniela Guțu, a povestit despre activitatea dedicată Zilei Îndrăgostiților, atelierul de instruire privind prevenirea traficului de ființe umane și atelierul de instruire ,,Fii mai aproape de Parlament”.

Consiliul local de tineret Văsieni, președinte – Maria Cîrlan, a povestit despre activitățile dedicate Zilei Îndrăgostiților și Zilei Pământului, maratonul filmelor în aer liber, promovarea consiliului local de tineret în mediul on-line.

Consiliul local de tineret Zîmbreni, președinte – Alexandra Pînzaru, a povestit despre activitatea dedicată Zilei Internaționale a Femeii și implementarea proiectului ,,Ungherașul Zunea” cu suportul Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Agenda conferinței a cuprins 2 ateliere de instruire. Atelierul ,,Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor”, a avut în calitate de moderator pe domnișoara Valeria Boțan, coordonator resurse umane, A. O. ,,Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova”, care a prezentat prevederile Ghidului tânărului consilier ca suport metodologic pentru activitatea consiliilor de tineret, conform Regulamentului – cadru privind organizarea și funcționarea consiliului local al tinerilor,

În cadrul atelierului ,,Implicarea tinerilor în activități de voluntariat”, moderator – domnișoara Diana Dragulea, coordonator de voluntari, A. O. ,,Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova”, au fost discutate prevederile Legii voluntariatului, instituțiile gazdă a activităților de voluntariat oferă carnet de voluntar la semnarea contractului de voluntariat, unde sunt specificate drepturile și obligațiile voluntarului, cu perioada de activitate și minim 20 de ore de voluntariat lunar. Voluntariatul aduce și multe beneficii. Spre exemplu, organizația poate întocmi scrisori de recomandare pentru voluntari, sau certificate. Fiecare consiliu raional al tinerilor are coordonator de voluntari, care trebuie să promoveze importanța activităților de voluntariat: organizarea conferințelor, ședințelor și școlilor de vară; elaborarea buletinului informativ, cartografierea serviciilor pentru tineri și organizarea evenimentelor cultural – artistice.

        În cadrul conferinței, domnul Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni a înmânat certificate privind confirmarea participării tuturor tinerilor consilieri.

Acest eveniment s-a desfășurat după masa rotundă a Consiliului raional de tineret Ialoveni cu autoritățile administrației publice locale de nivelul II și reprezentanții sectorului asociativ de tineret din raionului Ialoveni, ce a avut loc la 28 octombrie 2020, unde au fost prezentate propunerile pentru planul raional de acțiuni în domeniul tineretului pentru anul 2021, în baza soluţiilor identificate în cadrul Forumului Reţelei Consiliilor Locale ale Tinerilor din 22 august 2020, cât și în cadrul Post-forumului din 19 septembrie 2020.

Participanţii au beneficiat pauză de cafea și de prânz, instruire, logistică şi materialele necesare din atitudinea generoasă şi suportul considerabil al actorilor dezvoltării sustenabile a politicilor de tineret: Consiliul Raional Ialoveni și A. O. ,,Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova”, cărora, le suntem profund recunoscători.

  Tinerilor activi și cutezători le dorim mult succes !!!

Pentru conformitate,

                                                                       Victor Pletosu,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                                   Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

323 afișări