UN NOU PROIECT DE SPORIRE A ACTIVISMULUI CIVIC ÎN RÂNDUL TINERILOR DIN RAIONUL IALOVENI

21 septembrie 2020

 Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” în parteneriat cu administrația raionului Ialoveni anunţă lansarea implementării proiectului regional ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, în scopul abilitării tinerilor din raionul Ialoveni cu mecanisme funcționale, accesibile și durabile de participare la etapele procesului decizional și a bunei guvernări, atât la nivel local, cât și raional

Justificarea proiectului o constituie problema educării tinerilor în spiritul democrației participative, îmbunătățirea comunicării dintre tineri și factorii de decizie, precum și crearea contextului pentru implicarea lor în procesul democratic, fapt ce va facilita dezvoltarea personală a tinerilor pentru a deveni oameni de încredere și actori de valoare ai societății de mâine.

Prin intermediul proiectului, mai mulți tineri vor cunoaște ce înseamnă democrația participativă, implicarea civică, voluntariatul și lucrul în echipă, fiind instruiți și motivați să desfășoare alegerile pentru crearea consiliilor de tineret în 20 de localități. Aceste structuri de tineret vor fi fortificate cu două mecanisme digitale de informare și interacțiune pentru a-și realiza misiunea de reprezentare a intereselor și necesităților tinerilor în raport cu autoritățile administrației publice. Totodată, vor avea oportunitatea de-a elabora și implementa documente de politici publice.

Pentru atingerea scopului enunțat mai sus, echipa de proiect și-a propus să realizeze 3 obiective-cheie prin următoarele activități planificate:

Obiectivul 1: Consolidarea capacităților instituționale ale structurilor reprezentative ale tinerilor din 20 de localități ale raionului Ialoveni, în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021.

Activități:

  1. Organizarea și desfășurarea Atelierului de instruire cu genericul: „Cu tinerii, despre democrație participativă” pentru tinerii din localitățile raionului Ialoveni, privind rolul lor în procesul decizional, în luna octombrie 2020, în sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni.
  2. Organizarea și desfășurarea alegerilor de tineret pentru constituirea Consiliilor Locale de Tineret în 20 de localități ale raionului, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021;
  3. Elaborarea unui set metodologic privind formele de participare a tinerilor și principiile bunei guvernări, care va fi distribuit membrilor rețelei raionale a consiliilor locale ale tinerilor creată în luna martie 2021.

Obiectivul 2: Dezvoltarea a două mecanisme digitale de informare și interacțiune privind oportunitățile de participare a tinerilor la viața publică a localităților raionului Ialoveni, până la sfîrșitul lunii mai 2021.

Activități:

2.1. Crearea și lansarea platformei online ,,Eu sunt Ialoveni !”, în perioada ianuarie – mai 2021, fapt ce va permite tuturor cetățenilor raionului Ialoveni, inclusiv tinerilor, să cunoască și să se apropie de viața publică a comunității din care fac parte.  

Un rol activ în dezvoltarea conceptului platformei îl vor juca tinerii, care vor fi consultați la orice etapă.

2.2. Lansarea paginii web de podcasturi ,,RadiO2 Tineret”, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, ce va fi creat de membrii grupului de voluntari ai proiectului, ai CLT-urilor și ai grupurilor de inițiativă ale tinerilor din localitățile raionului Ialoveni, care vor aborda subiecte de actualitate pentru tineri și bune practici de participare la procesul bunei guvernări.

Inițial va fi realizat cel puțin câte un podcast săptămânal și publicat pe pagina web, începând cu luna mai 2021.

Ambele platforme vor încuraja jurnalismul cetățenesc și raportarea problemelor identificate către autoritățile responsabile. Ambele mecanisme se planifică a fi funcționale începând cu luna mai 2021.

Obiectivul 3 Elaborarea în mod participativ a șaisprezece documente de politici publice cu implicarea tinerilor și a altor actori comunitari din localitățile raionului Ialoveni, până la sfîrșitul lunii august 2021.

Activități:

  1. Desfășurarea mesei rotunde ,,Democrația altfel”, în luna ianuarie 2021, pentru implicarea semnificativă a tinerilor din raionul Ialoveni în toate etapele procesului decizional prin construirea unui dialog structurat cu autoritățile administrației publice locale.

În urma discuțiilor constructive, va fi creat un grup de lucru reprezentativ, care va fi antrenat activ în procesul elaborării strategiei raionale pentru tineret 2021- 2025, precum și a planului raional de acțiuni secondat de bugetul destinat tinerilor, proces care va dura între 6 și 8 luni, începând cu februarie 2021.

  1. Elaborarea planurilor locale de acțiuni și planificarea bugetelor locale pe domeniul tineretului. Semnarea a 20 de acorduri de colaborare între autoritățile administrației publice și consiliile locale ale tinerilor.

Pentru ca vocea lor să fie auzită de autorități, tinerii vor fi antrenați în exercițiul de identificare și prioritizare a problemelor comunității, dar și de analiză a necesităților și provocărilor cu care se confruntă tinerii și vor genera soluții viabile. De asemenea, consiliile locale de tineret, în parteneriat cu primarii și consiliile locale, se vor implica în procesul de luare a deciziilor și în etapele ciclului de politici publice prin elaborarea și implementarea planului anual de acțiuni pentru tineret, precum și planificarea, și monitorizarea executării bugetului pentru tineret.

Rezultatele scontate ale proiectului:

– Circa 200 de tineri, fete și băieți, inclusiv din categoriile defavorizate, cu vârsta cuprinsă între 14 – 30 ani, din 20 de localități ale raionului Ialoveni, dispun de cunoștințe teoretice și competențe practice consolidate în domeniul participării civice și sunt implicați activ în Consiliile Locale de Tineret și grupurile de inițiativă ale tinerilor;

– Numărul sporit de tineri activi și informați despre oportunitățile de participare la viața comunității, dezvoltare personală și voluntariat;

– Circa 1000 de tineri, sensibilizați și implicați în etapele procesului electoral;

– Structurile reprezentative ale tinerilor (CLT-uri, grupurile de inițiativă) din localitățile raionului Ialoveni aplică diverse tehnici de participare la procesul de elaborare, implementare și monitorizare a Strategiei raionale și a Planurilor locale de acțiuni în domeniul tineretului.

– Autoritățile administrației publice din localitățile raionului Ialoveni recunosc și valorifică potențialul inovator al tinerei generații în toate etapele procesului de dezvoltare comunitară: planificare, consultare, implementare, implicare, informare, monitorizare și evaluare.

Grupul țintă al proiectului sunt tinerii, fete și băieți, inclusiv din categoriile defavorizate, cu vârsta cuprinsă între 14 – 30 ani, și actorii comunitari (APL, instituții publice și private, OSC), responsabili de lucrul de informare, dezvoltare, suport și promovare a participării civice a tinerilor din localitățile raionului Ialoveni.

Beneficiarii indirecți sunt circa 3 mii de tineri (cu vârsta cuprinsă între 14 – 30 ani) din cel puțin 20 de localități ale raionului Ialoveni, (inclusiv cei expuși riscului excluziunii) beneficiază indirect de produsele, rezultatele și activitățile realizate de echipa de proiect și beneficiarii direcți. Așadar, vor cunoaște, prin propria experiență, provocările procesului de bună guvernare și vor deveni mai motivați de a-și manifesta rolul de lideri în asigurarea vitalității comunităților în care locuiesc.

Impactul proiectului. Sporirea participării tinerilor la procesul de luare a deciziilor are un impact profund în dezvoltarea durabilă a comunității pe termen lung, deoarece tineretul (14 – 35 ani) reprezintă circa 35% din populația raionului Ialoveni de circa 100 mii de locuitori.

Totodată, activitățile realizate ale proiectului vor contribui la mobilizarea resurselor administrative și comunitare pentru a asigura continuitatea activității structurilor reprezentative ale tinerilor, inclusiv majorarea bugetului APL-urilor pentru realizarea acțiunilor de și pentru tineret.

Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” este beneficiară a Programului de granturi ,,Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, și implementează, în parteneriat cu administrația raionului Ialoveni, proiectul regional ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, în perioada septembrie 2020 – august 2021, în 20 de localități ale raionului Ialoveni, cu un buget în valoare de 28 785 EUR.

Programul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

456 afișări