POST- FORUMUL REȚELEI CONSILIILOR LOCALE DE TINERET DIN RAIONUL IALOVENI

21 septembrie 2020

În scopul consolidării capacităților și instrumentelor de participare a tinerilor la etapele ciclului politicilor publice şi la procesul de luare a deciziilor, la 19 septembrie 2020, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a defăşurat Post-Forumul Rețelei Consiliilor Locale de Tineret din raionul Ialoveni, ce a cuprins 4 ateliere de analiză a soluţiilor identificate în cadrul Forumului Reţelei Consiliilor Locale ale Tinerilor din 22 august 2020, drept urmare a rezultatelor sondajului sociologic privind necesităţile şi provocările cu care se confruntă tinerii din localităţile raionului Ialoveni, desfăşurat în perioada februarie – martie 2020.

      Activitatea s-a remarcat prin participarea activă a circa 30 de membri bravi şi ingenioși ai Consiliului Raional de Tineret Ialoveni, delegați de consiliile de tineret din localitățile: Ialoveni, Bardar, Răzeni, Dănceni, Țipala, Văsieni, Ruseștii Noi, Hansca, Zîmbreni, Molești, Cigîrleni, Sociteni, Cărbuna.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa și cu frumoase mesaje de încurajare, actorii de calibru pentru dezvoltarea politicilor de tineret: distinsa doamnă profesor Galina Tonu, vicepreședintele raionului Ialoveni; domnișoara Alina Luchița, președintele Consiliului raional de tineret Ialoveni; domnul Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret; domnul Sergiu Gurău, director executiv al A.O. „Eco – Răzeni”; domnul Dumitru Juraveli, președinte al A. O. ,, Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova”; doamna Maria Bivol, președintele A. O. „Alternativa”, Costești și doamna Mariana Rachiu, reprezentantul Inspectoratului de Poliție Ialoveni. În pledoariile lor au evidențiat cele 8 trepte ale Scării academicianului Roger Hart, care au drept obiectiv de-a ajunge la cel mai înalt nivel de participare activă a tinerilor prin intermediul unui dialog structurat continuu între factorii de decizie și structurile de tineret.

Participanţii au fost informaţi despre sondajul realizat de membrii Consiliului Raional de Tineret Ialoveni sub îndrumarea profesorilor şi studenţilor de la specialitatea ,,Sociologie” a Universităţii de Stat din Moldova, în scopul identificării şi evaluării necesităţilor şi provocărilor  cu care se confruntă tinerii din raionul Ialoveni.

Apoi, au fost prezentate soluţiile creative cu titlu de propuneri şi recomandări formulate în textul Rezoluției Forumului Reţelei Consiliilor Locale ale Tinerilor din 22 august 2020, care au fost supuse dezbaterilor, pentru că urmează a fi expediate tuturor actorilor responsabili de politicile de tineret din sectorul public și sectorul asociativ, ca în parteneriat să implementeze un program de acţiuni în domeniul politicilor de tineret pentru anul 2021.

Agenda post-forumului a cuprins 4 ateliere de lucru privind elaborarea conceptelor de proiecte și programe pentru tineri referitor la soluțiile indentificate de ei în cadrul forumului consiliilor de tineret. Prin urmare, au fost prezentate rezultatele celor 4 ateliere.

Atelierul I  ,,Angajarea tinerilor în câmpul muncii”:

  1. Organizarea Zilei ușilor deschise pentru tineri la diferite întreprinderi;
  2. Desfășurarea unui program de instruiri pentru consiliile de tineret în domeniul ocupării forței de muncă;
  3. Semnarea acordurilor de colaborare între consiliile locale de tineret și psihologii din școli pentru indentificarea vocației tinerilor.

Atelierul II  ,,Educație pentru sănătate. Comportamentul deviant în rândul tinerilor”:

  1. Organizarea Zilei ușilor deschise la Inspectoratul de Poliție Ialoveni;
  2. Desfășurarea Cercurilor de discuție cu psihologul și tinerii ce manifestă un comportament deviant;
  3. Desfășurarea Campaniei de informare organizată de Rețeaua consiliilor locale de tineret din raionul Ialoveni și Inspectoratul de Poliție Ialoveni;
  4. Elaborarea unui ghid tematic, care să prezinte tinerilor respectarea legilor și riscurile încălcării acestora.

Atelierul III  ,,Participarea tinerilor în procesul decizional la nivel local”:

  1. Extinderea Rețelei Consiliilor Locale de Tineret din r. Ialoveni, la 25 de consilii locale;
  2. Organizarea meselor rotunde între consiliile de tineret și autoritățile administrației publice;
  3. Realizarea schimburilor de experiență între consilii de tineret;
  4. Desfășurarea unor evenimente cu persoane de succes, tineri implicați care să motiveze și pe alți tineri să se implice.

Atelierul IV  ,,Educație și formare: Voluntariat. Timp liber. Agrement”:

  1. Organizarea Clubului de lectură;
  2. Organizarea Campionatului Raional la Volei, starturi vesele și activități de salubrizare între consiliile de tineret;
  3. Organizarea activităților de turism și orientare sportivă între consiliile locale ale tinerilor;
  4. Organizarea unui Concurs de scurtmetraj bazat pe probleme din societate cu elemente de umor;
  5. Desfășurarea dezbaterilor tematice;
  6. Organizarea unui Concurs de creație proprie (poezie).

La încheierea lucrărilor post-forumului participanții au vizitat biroul oferit de administrația raionului Ialoveni pentru buna funcționare și activitate a Consiliului raional de tineret Ialoveni. Este un spațiu ce se află la etajul III în sediul Consiliului Raional Ialoveni, amenajat cu mult suflet de tinerii consilieri, prin implementarea proiectului: ,,Toate drumurile duc spre CRT Park”, în cadrul Rundei a XX-a de granturi mici a Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

Conform metodologiei participative de lucru cu tinerii, tema pentru acasă a participanților este organizarea unei mese rotunde cu actorii politicilor de tineret din sectorul public și sectorul asociativ pentru a discuta privitor la planificarea acestor activități pentru anul 2021 și asumarea responsabilității pentru realizarea lor.

Suntem profund recunoscători pentru atitudinea generoasă a partenerilor: Consiliul Raional Ialoveni, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Consiliul raional de tineret Ialoveni, precum şi A. O. ,,Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale de Tineret din Moldova”, care şi-au adus suportul substanţial pentru buna organizare şi desfăşurare a evenimentului.

Tinerilor activi și cutezători le dorim mult succes !!!

Pentru conformitate,

Victor Pletosu,

specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

267 afișări