PROGRAMUL DE GRANTURI MICI PENTRU TINERII DIN RAIONUL IALOVENI, RUNDA A XXI – A

3 septembrie 2020

Partenerii Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni: administrația raionului Ialoveni și A. O. ,,Eco-Răzeni” anunţă lansarea celei de-a XXI – a runde a concursului de proiecte din cadrul Programului de granturi mici pentru tinerii activi și dornici să se implice pentru a produce o schimbare semnificativă în beneficiul comunității în care trăiesc.

 Reamintim că, programul de granturi mici este destinat grupurilor de iniţiativă civică ale tinerilor şi consiliilor locale de tineret din localităţile raionului Ialoveni, pentru a le crea un mediu atractiv și dinamic de a participa, cât mai activ, la dezvoltarea socio-economică a comunității în care locuiesc, prin oferirea de suport financiar pentru realizarea iniţiativelor ingenioase şi a proiectelor inovative ale acestora. Termenul limită de depunere a proiectelor – 27 septembrie 2020.

 După cele 20 de runde realizate cu succes, Programul ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” vine cu o nouă oportunitate pentru tineri de –a accesa resurse financiare pentru implementarea ideilor de proiect, precum și de-a acumula experiența valoroasă în domeniul managementului proiectelor.

Pentru a fi selectate, proiectele ce urmează a fi depuse în această rundă, trebuie să se desfăşoare pe aria geografică a raionului Ialoveni, având drept scop responsabilizarea civică a tinerilor din comunitate, prin participarea activă a acestora la diverse activități de voluntariat.

Așadar, îndemnăm tinerii ingenioși să ne fie alături, să aplice la această rundă de finanţare și să întreprindă următorii paşi:

 

  1. Formaţi un grup de iniţiativă civică din cel puţin 3 tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani sau convocaţi într-o şedinţă membrii consiliului local al tinerilor.

 

  1. Descărcaţi formularul de aplicare de pe paginile web: www.fondultinerilor.md sau www.il.md . Tot aici găsiţi Ghidul solicitantului de finanțare pentru a afla mai multe despre concurs şi criteriile de eligibilitate.

 

  1. Completaţi formularul de aplicare împreună cu membrii grupului de iniţiativă, sau ai consiliului local al tinerilor din localitate.

 

  1. Trimiteţi formularul de aplicare până la 27 septembrie 2020la adresa de e-mail: pgm@fondultinerilor.md sau la sediul Consiliului Raional Ialoveni (or. Ialoveni, MD 6801, str. Alexandru cel Bun 33, et. 2, Anticamera). Grupurile de iniţiativă civică ale tinerilor şi consiliile locale de tineret pot expedia unul sau mai multe proiecte.

 

Totodată, ținem să Vă informăm că durata maximă de implementare a fiecărui proiect va fi de 2,5 luni, iar valoarea maximă de grant nu va depăși suma de 10 000 lei. Data preconizată de începere a implementării proiectelor este 09 octombrie 2020, iar data finalizării proiectului este 20 decembrie 2020.

 

Pentru ca proiectele tinerilor să beneficieze de votul de încredere al echipei Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, trebuie să fie realiste privind perioada în care urmează a fi realizate (toamnă – iarnă). Iar pentru mai multe informații suplimentare echipa noastră este la dispoziție la tel. 0 26873325 sau la adresa de e-mail: pgm@fondultinerilor.md.

 

La justificarea proiectului, descrieți clar, într-un scurt filmuleț de maxim 3 minute, problema pe care proiectul urmează să o abordeze și argumentați, totodată, necesitatea realizării acestuia. Filmulețul Dumneavoastră va include obligatoriu imagini video de la locul problemei, dar și câte un interviu cu cel puțin un tânăr și un adult, care să se pronunțe referitor la problema identificată. Pentru realizarea filmulețului, Vă sugerăm să utilizați aplicațiile VivaVideo și Vidstitch, pe care le puteți descărca gratuit în telefoanele Dumneavoastră inteligente, direct de pe Google Play. După ce ați finisat, filmulețul, Vă rugăm să-l înregistrați pe YouTube și să indicați link – ul în formularul de aplicare.

 

Selectarea proiectelor se va desfășura în două etape, fiecare dintre ele asigurînd câte 50 % din votul final:

  1. Votarea online pe pagina web fondultinerilor.md , unde orice persoană va avea posibilitatea să-și dea votul pentru maximum 3 proiecte favorite din lista proiectelor depuse spre finanțare în această rundă de granturi;
  2. Punctajul acordat de către membrii echipei Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, în baza celor 6 criterii de selecție (fezabilitatea ideii de proiect, măsura în care tinerii sunt implicați în inițierea și realizarea proiectului, raportul cost-beneficii, impactul, parteneriate).
  3. Procesul de vot online va demara la data de 29 septembrie 2020, ora 09:00 și se va încheia pe 04 octombrie 2020, ora 23:59.

 

Tipurile de activităţi eligibile pentru finanţare includ, dar nu se limitează la următoarele:

  • crearea şi dezvoltarea capacităţilor consiliilor locale ale tinerilor;
  • activităţi pentru realizarea planului de acţiuni al consiliilor locale ale tinerilor;
  • organizarea festivalurilor de muzică, teatru, dans, etc.;
  • desfăşurarea expoziţiilor şi a acţiunilor de colectare a fondurilor;
  • concursuri de creaţie (desen, eseuri, fotografie, origami, desen pe asfalt, graffitti, etc.) sau sportive;
  • caravane şi campanii de sensibilizare, instruire şi educaţie non-formală în domeniile: educaţie civică, corupţie, violenţă, droguri, alcoolism, HIV/SIDA, traficul de persoane, etc.;
  • proiecţie de film, vizite la teatre, muzee, excursii pentru tinerii defavorizaţi, vulnerabili, marginalizaţi, cu dizabilităţi;
  • vizite de studiu şi schimb de experienţă în domeniul politicilor de tineret și voluntariat;
  • discuţii, forumuri, dezbateri, mese rotunde cu participarea tinerilor;
  • elaborarea blogurilor şi paginilor web pentru tineri;
  • mese rotunde, conferinţe, simpozioane cu participarea tinerilor;
  • seminare, training-uri, workshop-uri, cursuri de instruire de scurtă durată pentru tineri;
  • acţiuni de salubrizare, plantare a arborilor, colectare selectivă a deşeurilor;
  • acţiuni de îmbunătăţire a infrastructurii sociale şi educaţionale;
  • constituirea cluburilor pe interese şi a atelierelor de creaţie.

 

Exemplele de activităţi menţionate mai sus sunt doar ilustrative. Încurajăm creativitatea şi originalitatea ideilor de proiecte. Finanţarea va fi acordată proiectelor care vor fi mai convingător formulate şi vor demonstra posibilitatea producerii unui impact practic.

 

Cheltuielile eligibile includ:

  1. Cheltuieli de organizare a evenimentelor (ex.: formator, amenajarea sălii, arenda sălii şi a aparatajului, premii, pauze de cafea, etc.);

 

  1. Cheltuieli de deplasare (ex.: arenda autobuz, microbuz, combustibil, etc.);
  2. Consumabile, materiale promoţionale, cheltuieli de editare şi multiplicare (ex.: rechizite de birou, broşuri, pliante, postere, tricouri promoţionale, etc.);

 

  1. Cheltuieli care se referă la achiziţii de echipament şi utilaj, mobilier, materiale de construcţie şi alte bunuri de valoare mare (cu condiţia că Fondul pentru Tineri Ialoveni va finanţa doar 50% din costul total al fiecărui bun procurat, restul sumei fiind acoperită din alte surse). Valoarea acestei categorii de cheltuieli nu poate fi mai mare decît 70% din suma solicitată de la Fondul pentru Tineri Ialoveni.

 

Membrii grupurilor de iniţiativă şi ai consiliilor locale ale tinerilor implicaţi în procesul de implementare a proiectelor, vor obţine după perioada de raportare un certificat ce va confirma perioada de voluntariat, sarcinile îndeplinite şi competenţele obţinute pe parcursul implementării proiectului finanţat din resursele Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.

 

CALENDARUL RUNDEI XXI DE GRANTURI MICI PENTRU TINERI

 

Nr. Etapa Perioada
1. Primirea aplicaţiilor 01 – 27 septembrie 2020
2. Atelierele de instruire pentru tineri privind scrierea proiectelor 05 – 06 și 12 – 13 septembrie 2020
3. Procesul de selectare (preselecţie, interviuri, selecţie finală) 28 septembrie – 04 octombrie 2020
4. Interviurile cu aplicanţii 01 – 03 octombrie 2020
5. Anunţarea proiectelor selectate 05 octombrie 2020
6. Atelier de instruire cu beneficiarii finanţării 08 octombrie 2020
7. Semnarea acordurilor de colaborare 08 octombrie 2020
8. Implementarea şi monitorizarea proiectelor 09 octombrie – 20 decembrie 2020
9. Şedinţa de coordonare / raportare intermediară 07 noiembrie 2020
10. Festivalul Tinerilor Activi 12 decembrie 2020
11. Raportarea narativă şi financiară 20 – 30 decembrie 2020

 

Programul „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi realizat cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene din Moldova, din resursele acordate de Suedia.

Descărcați formularul de aplicare (pentru completare), consultați modelul de proiect elaborat și ghidul solicitantului de finanțare !

Tinerilor activi le mulţumim pentru interesul manifestat pentru acest program şi le dorim mult succes !

Pentru conformitate,

                                                                   Victor PLETOSU,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                              Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

 

484 afișări