Ședința Comisiei raionale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 29.07.2020

29 iulie 2020

La data de 29 iulie 2020 s-a desfășurat ședința Comisiei Extaordinare pentru Sănătate Publică a raionului Ialoveni. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost următoarele:

  • Audierea raportului prezentat de domnul V.Munteanu medic igienist, coordonator al CSP Chișinău (Ialoveni), din cadrul Agenției Naționale SP;
  • Examinarea petiției parvenite de la primăria or. Ialoveni cu privire la situația epidimiologică din raionul Ialoveni,
  • Examinarea petiției înaintate de către un grup de părinți din or. Ialoveni cu privire la solicitarea de deschidere a grădinițelor din oraș.

S-a audiat raportul prezentat de către domnul V.Munteanu, cu privire la situația răspândirii infecției Covid-19 în teritoriul raionului Ialoveni. Conform celor relatate, numărul cazurilor de Covid-19 confirmate în raionul nostru crește, principalele focare active pe parcursul ultimilor săptămâni fiind filiala Mobiasbancă din or. Ialoveni (3 cazuri), Spitalul raional (8 cazuri). Majoritatea persoanelor infectate activează în or. Chișinău, dar locuiesc în raionul nostru.

Din informația prezentată de domnul M. Cotovan, la Spitalul raional situația este ținută sub control. Cele opt cazuri confirmate inițial au fost izolate, lista persoanelor cu care au contactat este stabilită și secția a fost închisă în carantină, iar infecția nu s-a răspândit către ceilalți angajați ai Spitalului.

Domnul Damaschin, șeful Inspectoratului de Poliție Ialoveni, a adus la cunoștință că principalele puncte critice sunt transportul public de călători, dar și zonele de agrement precum piscina de la Sociteni. Cea  mai gravă problemă este faptul că cetățenii nu conșentizează gravitatea situației.

Un subiect separat a fost solicitarea din partea unui grup de părinți din or. Ialoveni de a deschide gradinițele din oraș. La acest subiect s-au expus reprezentanții Direcției Generale Educație Ialoveni. Problema dată nu este doar în orașul Ialoveni, dar și părinții din satele raionului se confruntă cu ea. Din cauza faptului că nu au în grija cui să-și lase copiii, părinții nu pot merge la muncă.

În urma discuțiilor Comisia a luat căteva decizii menționate în Hotărârea nr. 10 din 29.07.2020, se anexează.

122 afișări