Sedința extraordinară a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale

12 mai 2020

      Astăzi, 12 mai 2020, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale. Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse 6 puncte ce reflectă problemele cu care se confruntă localitățile raionului, Pandemia COVID-19, situația în agricultură cauzată de secetă, inundațiile care s-au abătut asupra raionului la începutul lunii mai, și altele.

      Cu un raport succint privind situația în țară și respectiv în raionul nostru a venit domnul Mihail COTOVAN, șef al Spitalului raional Ialoveni. Dumnealui a specificat că cu toate că raionul nostru prin așezarea sa geografică, în imediata apropiere a capitalei, este expus la mai mult la infectare situația este ținută sub control, și mai mult, nu avem persoane infectate printre personalul medical angajat în raion.

      Autoritățile publice locale din raion, pe parcursul perioadei de pandemie au manifestat o atitudine foarte serioasă față de persoanele ce se află în izolare și carantină, astfel răspândirea infecției este încetinită. Domnul Cotovan a tinut să aducă un cuvânt de mulțumire primarilor dar și administrației raionului pentru efortul care îl depun pentru stoparea răspândirii virusului.

      Informația privind respectarea cerințelor Comisiei naționale pentru SE a fost prezentată de către domnul Pavel DAMASCHIN, șef al Inspectoratului de Poliție Ialoveni. Dumnealui a menționat că deși riscul este destul de mare, nici un angajat al inspectoratului nu a fost infectat cu virusul COVID-19, 9 angajați au avut statutul de contacți, însă infectarea nu s-a confirmat și după trecerea perioadei de autoizolare s-au ăntors la serviciu.

      Domnul Damaschin a ținut să accentueze că pe perioada Situației Excepționale a avut o conlucrare foarte bună cu primarii localităților din raion, respectiv și primarii prezenți au adus mulțumiri Inspectoratului de Poliție pentru colaborarea eficientă.

      Doamna vice-președinte Victoria BOGOS-MARIAN a prezentat informațiile privind starea în agricutură cauzată de perioada îndelungată de secetă prin care a trecut republica noastră. A fost înaintată propunerea de a solicita Guvernului să declare Stare de Urgență în agricultură.

      Situația antiincendiară din ultima perioadă a fost prezentată de domnul Ion COBÎLEANU, șeful Secției Situații Excepționale Ialoveni. Cele mai fregvente intervenții salvatorii noștri le-au avut la stingerea incendiilor de vegetație uscată și a gunoiștilor din localitățile raionului. Dumnealui a relatat că starea lucrurilor este gravă și depășește posibilitățile posturilor de pompieri din raion.

      Domnul Ion MEȘINĂ, șef Secție Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri al Consiliului raional, a adus la cunoștința celor prezenți că în urma ploilor din primele zile ale lunii mai au fost afectate câteva porțiuni de drum din raion. O parte din aceste drumuri sunt regionale, pentru reparația acestora au fost întocmite actele necesare și transmis demers către Administrația de Stat a Drumurilor. Pentru drumurile locale, ce se află la întreținerea Consiliului raional este necesar alocarea de fonduri pentru efectuarea lucrărilor necesare.

138 afișări