Luni, 16 martie 2020 a fost convocată ședința extraordinară a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale

16 martie 2020

Luni, 16 martie 2020 a fost convocată ședința extraordinară a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale. Unicul subiect pe ordinea de zi a fost Evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, inclusiv nivelul de pregătire a instituțiilor responsabile față de situația creată. Informațiile privind starea lucrurilor la nivel național și local a fost prezentată de către șefii Centrului de Sănătate Ialoveni, domnul Stelian Cucu și domnul Mihail Cotovan, șeful Spitalului Raional Ialoveni. Conform celor relatate, la acea oră în raionul nostru erau în total 455 persoane sub supraveghere dintre care unei persoane, originare din s. Sociteni i s-a confirmat diagnosticul de infectare cu COVID-19.

Domnul Cotovan a mai adus la cunoștință că la moment instituțiile medicale sunt dotate parțial cu echipamentul de protecție a personalului medical necesar. Se constată o insuficiență de măști de protecție specifice exigențelor impuse de noul virus COVID-19 și a ochelarilor de protecție, tip ”ecran”. În schimb toți lucrătorii medicali sunt informați despre normele și mecanismul de acționare pentru prevenirea infectării cu Coronavirus. Domnul Nicolae Lozovanu, șeful Serviciului Urgență Ialoveni, a relatat faptul că serviciul este dotat în totalitate cu materialele de protecție necesare și pe parcursul ultimei săptămâni au fost internați, dar nu au fost confirmați, 18 maturi și 2 copii pentru a fi verificați față de COVID-19. Domnul Pavel Damaschin, șeful Inspectoratului de poliție Ialoveni a comunicat că poliția activează în regim normal, dotările specifice sunt în suficiență, iar colaborarea cu instituțiile medicale și administrațiile publice locale din raion este bună. Una din problemele momentului este conștientizarea cetățenilor foarte joasă, persoanele care se întorc acasă din zonele afectate de epidemie nu se autoizolează, punând astfel în pericol sănătatea celor din jur.

S-a convenit, pentru a ține situația sub control, șefii centrelor de sănătate, zilnic la ora 15.00 vor prezenta informații Centrului de Sănătate Ialoveni despre situația din teritoriu, domnul Stelian Cucu, șeful Centrului de Sănătate Ialoveni, zilnic la ora 16.00 v-a prezenta informația actualizată președintelui raionului și Inspectoratului de poliție. Centrele Medicilor de Familie din teritoriu în colaborare cu Inspectoratul de Poliție vor monitoriza persoanele sosite de peste hotare ca acestea să respecte regimul de autoizolare. Conducătorii instituțiilor publice și private vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și a evita expunerea angajaților la riscuri de infectare cu virusul de tip nou COVID-19. Secția situații excepționale, domnul Ion Cobileanu va repartiza din fondul republican de rezervă, echipamente complexe de protecție, Centrelor de sănătate din raion, Spitalului raional, Inspectoratului de Poliție și primăriilor.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravenționale și/sau penală a persoanelor vinovate.

În urma ședinței din 16.03, comisia raională pentru situații excepționale a adoptat o hotărâre care se anexează la informația dată.

Prin dispoziția președintelui raionului care este și președintele Comisiei raionale pentru Situații Excepționale a fost creată Celula teritorială de monitorizare permanentă a evoluției infecției COVID-19, dispoziția se anexează.

124 afișări