DOFM Ialoveni a selectat doi tineri șomeri

30 ianuarie 2020

DOFM Ialoveni a selectat doi tineri șomeri pentru concursul beneficiarilor Programului de instruire la locul de muncă și angajare asistată a persoanelor cu dizabilități, implementat de Asociația Obștească „Eco-Răzeni”

La începutul anului 2020 Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, în parteneriat cu Întreprinderea socială de catering „Floare de Cireș” SRL și suportul financiar al IM Swedish Development Partner, a anunțat o nouă rundă a concursului de recrutare a beneficiarilor Programului de instruire la locul de muncă și angajare asistată a persoanelor din categorii defavorizate. Acest program este destinat persoanelor cu dizabilități din localitățile Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani, care dispun de autonomie personală și sunt motivate să obțină cunoștințe, abilități și experiență de muncă pentru meseriile de bucătar auxiliar sau chelner/ospătar.

Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni a selectat pentru concurs doi tineri din rândul șomerilor cu nevoi speciale, Ceban Nicolae din satul Costești  și Tofan Marcel din orașul Ialoveni, care se află la evidența Direcției ca persoane în căutare a unui loc de muncă.

Activitatea de selectare s-a desfășurat  în conformitate cu Acordul de colaborare din 11.04.2014 dintre Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” (preşedinte Sergiu Gurău), fondator al  Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL şi DOFM Ialoveni, privind organizarea activităţilor ce ţin de promovarea drepturilor persoanelor, în special al tinerilor cu dizabilităţi şi al tinerilor şomeri de lungă durată, privind accesul la studii/instruiri profesionale şi angajarea în câmpul muncii.

Ieri, 28 ianuarie curent, Galina Spinenco, Manager de program AO „Eco-Răzeni”, a venit la sediul DOFM Ialoveni și a intervievat tinerii aspiranți la Programul de instruire, pe fiecare în parte.

După discuția cu cei doi, Galina Spinenco a remarcat faptul că, ambii băieți sunt compatibili pentru instruire în echipă, au autonomie personală și sunt dornici să obțină cunoștințe, abilități și experiență de muncă pentru meseriile de bucătar auxiliar sau chelner/ospătar. Totodată, Dumneaei a mai spus că, la această nouă rundă a concursului de recrutare a beneficiarilor Programului de instruire la locul de muncă și angajare asistată a persoanelor din categorii defavorizate s-au înscris tocmai 25 de solicitanți din localitățile Republicii Moldova, iar programul prevede instruirea numai a 10 persoane pentru 4 luni. Faptul că s-au adunat mulți doritori se datorează și structurilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, care au răspuns la circulara din 10 ianuarie curent a doamnei Raisa Dogaru, director Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, ea îndemnând subalternii să pună umărul la selectarea beneficiarilor pentru Programul de instruire la locul de muncă și angajare asistată a persoanelor cu dizabilități, implementat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”. Acum, a continuat Galina Spinenco, nu ne rămâne decât să-i avem în rezervă pe cei ce nu vor încăpea în grupul de 10 și să-i chemăm la altă instruire, care începe la 1 septembrie.

De menționat faptul că, instruirile la locul de muncă și angajare asistată a persoanelor cu dizabilități, implementat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”, au loc de două ori pe an, pentru o perioadă de câte 4 luni, o instruire începând cu 1 februarie și alta începând cu 1 septembrie.

Catering este un serviciu de livrare de mâncare la domiciliu şi la locul de muncă, iar „Floare de cireş” SRL este un program amplu de formare profesională, care antrenează tineri cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi pentru 4 luni, ai întreprinderii sociale, tinerii învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, tinerii învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. „Floare de cireş” oferă speranţă, instruire şi sprijin pentru tineri, care să le permită să îşi schimbe viaţa lor şi să devină membri activi ai comunităţii.

100 afișări