DOFM Ialoveni – masă rotundă cu participarea persoanelor reîntoarse de la muncile de peste hotarele republicii şi specialiştilor, activitatea cărora are tangenţă cu domeniul migraţiei forţei de muncă

23 decembrie 2019

         În cadrul Campaniei naţionale de informare a populaţiei, consacrată Zilei Internaţionale a Migranţilor, zi care se marchează în fiecare an la 18 decembrie, Direcţia Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni a organizat recent o masă rotundă, la care au participat persoane reîntoarse de la muncile de peste hotarele republicii şi specialişti, activitatea cărora are tangenţă cu domeniul migraţiei forţei de muncă.

Mesele rotunde de acest fel au devenit tradiţionale. În fiecare an, în ziua de 18 decembrie, sunt invitaţi la o discuţie sinceră, cu cafea şi ceai, cetăţeni reveniţi de la muncile de peste hotarele ţării, inclusiv care s-au înregistrat în calitate de persoane în căutare a unui loc de muncă la DOFM Ialoveni.

Anul acesta oaspeţi doriţi au fost şi cetăţenii care sunt pe un termen scurt în ţară ori doresc să plece din Moldova.

La eveniment participă, de fiecare dată, specialişti din raionul Ialoveni, activitatea cărora are tangenţă cu domeniul migraţiei forţei de muncă.

De menţionat faptul că, anul acesta masa rotundă s-a desfăşurat după un nou scenariu, datorită şi participării specialiştilor DOFM Ialoveni, dar şi a celorlalte structuri teritoriale, la atelierul de lucru organizat de către Şcoala Migraţiei Forţei de Muncă (traineri fiind consultanţii MiDL/PNUD), în zilele de 21-22 noiembrie 2019 la Institutul Muncii din mun. Chişinău. Acolo, în cadrul atelierului de lucru, participanţii au avut posibilitatea să facă exerciţii practice şi scenarii posibile cu scopul de a se pregăti către Ziua Internaţională a Migrantului din 18 decembrie şi a da o culoare nouă acţiunilor de acest fel.

Astfel, masa rotundă de anul acesta, organizată de DOFM Ialoveni, nu s-a axat numai pe monologurile tradiţionale ale participanţilor la eveniment, dar s-a transformat într-un ping-pong de întrebări şi răspunsuri privind serviciile de stat care oferă oportunităţi de angajare în câmpul muncii, accesare a serviciilor de instruiri, formare profesională şi ghidare în carieră, accesare a fondurilor de stat pentru iniţierea unei afaceri şi a serviciilor de consultanţă în gestionarea afacerii, utilizarea profitabilă a economiilor avute din munca de peste hotare.

Pe lângă răspunsurile la oportunităţile economice, migranţii au aflat despre serviciile de stat care vin să asigure integrarea socială a cetăţeanului reîntors şi familiei acestuia cum ar fi: servicii de (re)integrare a copiilor în instituţiile de învăţământ, oprtunităţile de încadrare în sistemul de asigurări sociale şi medicale, facilitare a accesului la locuinţe.

Pentru a susţine discuţiile într-un ritm cadenţat, ele au fost perindate cu trei filme la temă: „Ziua Internaţională a Migranţilor”, film lansat de ONU, „Migraţia nu este o problemă, ci o oprtunitate reală pentru dezvoltarea ţării şi a comunităţilor rurale”, film din cadrul proiectului „ Cu drag pentru acasă”, „Combaterea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă”.

La acţiune au participat 15 migranţi. De un activism susţinut au dat dovadă Ludmila Caracuian, Andrei Puşcaşu, Mihai Braşcov, Andrei Vîju, Alexandru Josan, Nicolae Trofim, Aliona Donica.

La finele întâlnirii Ludmila Caracuian, care a muncit în Italia, a subliniat faptul că, persoanele reîntoarse de la muncile de peste hotarele republicii au o experienţă bogată în domeniile unde au activat. Această experienţă urmează a fi materializată prin a-i cunoaşte pe aceşti oameni şi a-i susţine în toate. Iar structurile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi în special Direcţia Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni, fac anume acest lucru. Fapt pentru care merită aprecierea celor reveniţi acasă de la muncile de peste hotare.

La plecare, fiecare dintre participanţii la masa rotundă, a primit în dar cate o carte numită „Ghid pentru (re)integrarea cetăţenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare”, ghid care a fost elaborat de Biroul relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

86 afișări