Vizită de informare la agenţii economici şi instituţiile din satul Răzeni, care acordă asistenţă socială persoanelor cu dizabilităţi.

10 decembrie 2019

DOFM Ialoveni: Vizită de informare la agenţii economici şi instituţiile  din satul Răzeni, care acordă asistenţă socială persoanelor cu dizabilităţi.

În contextul consemnării zilei de 3 decembrie – Zi Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi în scopul creşterii şanselor de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, a gradului de informare privind serviciile prestate de Direcţia teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă, locurile de muncă libere înregistrate şi condiţiile de ocupare a acestora, DOFM Ialoveni s-a încadrat activ în Campania de sensibilizare consacrată Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.

Recent, specialiştii DOFM Ialoveni Petru Codreanu, Zinaida Grubleac, Viorica Trofim şi Vera Colnic, au efectuat o vizită de informare la Asociaţia Obştească „Eco-Răşeni”, Întreprinderea socială de catering „Floare de cireş” SRL şi Centrul Comunitar pentru Copii, agenţi economici şi instituţii  din satul Răzeni, care acordă asistenţă socială persoanelor cu dizabilităţi.

Toate cele trei entităţi conlucrează pentru a oferi suportul necesar atât persoanelor cu dizabilităţi din localitatea lor, cât şi altor persoane cu nevoi speciale din republică.

Specialiştii DOFM Ialoveni au vizitat sediile celor trei entităţi, s-au întâlnit cu conducătorii şi personalul de acolo, s-au documentat asupra activităţii lor. Un viu interes a stârnit bucătăria Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL, unde muncesc, cot la cot, doamnele bucătărese din satul Răzeni şi tinerii cu dizabilităţi, formaţi pentru meseria de bucătar şi chelner.

Doamna Spinenco Galina, Manager de program AO „Eco-Răzeni”, cea care a însoţit specialiştii DOFM Ialoveni, a povestit că Întreprinderea socială de catering în Moldova „Floare de cireş” SRL şi-a început activitatea de prestare a serviciilor de catering în septembrie 2013 și până în prezent a servit sute de evenimente pentru sute de clienti, la care au participat mii de persoane. La moment personalul compus din 26 de persoane, din care 13 sunt tineri cu dizabilităţi, serveşte câte 37 de evenimente lunar și are capacitatea de a servi maximum câte 3 evenimente zilnic. 54% dintre clienți au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering, iar 87% dintre aceştia au rămas foarte mulțumiți de calitatea bucatelor și serviciilor. Din ianuarie 2015 întreprinderea socială este în capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. În cadrul întreprinderii sociale angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, aceştia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiari pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. Întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL a fost fondată și lansată în baza experienței austriece în decembrie 2012, fiind o mică afacere cu obiective sociale, prin care s-au creat locuri de muncă și oportunități de formare pentru un grup de 10-12  tineri cu diferite grade și tipuri de dizabilitate. Întreprinderea socială are două tipuri de activități: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră. Întreprinderea socială oferă servicii de catering în Chișinău și toate regiunile Moldovei. Asociația Obştească Eco-Răzeni colaborează cu parteneri din Austria (Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale și Protecției Consumatorilor, Volkshilfe Solidarität și WienWork), Fundația Est-Europeană și SOIR Moldova.

Fondatorul primei Întreprinderi sociale de catering în Moldova „Floare de cireş” SRL este AO „Eco-Răzeni”, director executiv Sergiu Gurău, care oferă nu numai formare și angajare pentru persoanele cu dizabilităţi din mediul rural, dar şi sprijină 24 de persoane în vârstă din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săpămână a prânzurilor gratuit.

De menţionat că, tinerii cu dizabilităţi, formaţi pentru meseria de bucătar şi chelner prin programul Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni, sunt oaspeţi deşi la Direcţia Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni. Aceasta datorită Acordului de colaborare din 11.04.2014 dintre Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” (preşedinte Sergiu Gurău), fondator al  Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL şi DOFM Ialoveni privind organizarea activităţilor ce ţin de promovarea drepturilor persoanelor, în special al tinerilor cu dizabilităţi şi al tinerilor şomeri de lungă durată privind accesul la studii/instruiri profesionale şi angajarea în câmpul muncii.

În cadrul vizitei noastre am fost surprinşi de un eveniment plăcut. Sergiu Gurău, director executiv al Asociaţiei Obşteşti „Eco-Răzeni”, a înmânat, într-o atmosferă solemnă,  domnului Petru Codreanu, şef DOFM Ialoveni, o Diplomă de gratitudine „pentru profesionalism şi empatie în relaţia cu beneficiarii şi partenerii instituţionali”.

Am considerat această Diplomă ca o distincţie pentru tot colectivul DOFM Ialoveni, am mulţumt gazdelor pentru înalta apreciere şi le-am spus că, în curând, în luna ianuarie, aşteptâm la noi, la DOFM Ialoveni, în ospeţie, următorul grup de tineri cu dizabilităţi, formaţi pentru meseria de bucătar şi chelner prin programul Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL, cu scopul de ai familiariza   cu serviciile prestate de către Direcţie.

94 afișări