MESAJUL DE FELICITARE AL ADMINISTRAȚIEI RAIONULUI IALOVENI CU PRILEJUL SĂRBĂTORII: ,,12 AUGUST – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TINERETULUI”

9 august 2019

Stimaţi tineri,

 

Suntem onorați să Vă felicităm cordial cu prilejul sărbătorii ,,12 august – Ziua Internaţională a Tineretului”, instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 1999 !

Călăuzindu-ne de instrumentele de politică integrată: Carta Albă a Comisiei Europene ,,Un nou elan pentru tineretul european”, ,,Pactul European pentru Tineret” şi ,,Carta Europeană privind Participarea Tinerilor la Viaţa Locală şi Regională” a Consiliului Europei, implementăm cu angajament şi responsabilitate Programul ,,Costești – Capitala Tineretului 2019”, conform conceptului de ,,Capitală Europeană a Tineretului” din experienţa Forumului European de Tineret, care, în anul 2009, au obţinut aprobarea acestei iniţiative de Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, ca în parteneriat să ia decizia privind acordarea acestui titlu unei localități pentru o perioadă de un an, pentru a dezvolta, printr-un program multilateral, viaţa social – economică a tineretului, relaţiile de colaborare dintre nivelul european şi cel local, precum și sporirea participării tinerilor la viața publică. Rezultatele proiectelor majore ,,Ialoveni – Capitala Tineretului 2013 și 2016”, au demonstrat că am  reușit să traducem în viaţă principiile Legii cu privire la tineret, dar şi priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020, observând că, entuziasmul, voluntariatul şi activismul civic sunt principalele virtuţi ale tinerilor, care creează fenomenul de transformare a ideilor originale în realitate.

Tineretul este forţa motrice de dezvoltare a societăţii, de îmbunătăţire continuă, şi de funcţionare eficientă a cadrului normativ. Rolul autorităţilor administraţiei publice este evident prin respectarea principiilor administraţiei publice, aplicarea cadrului normativ întru susţinerea activităţii structurilor de participare a tinerilor, realizarea priorităţilor documentelor strategice şi exercitarea funcţiilor administraţiei publice în unison cu parcurgerea etapelor ciclului politicilor publice.

Strategia Consiliului Raional Ialoveni în dezvoltarea politicilor de tineret este orientată în a gîndi şi identifica oportunităţi şi mecanisme de participare a tinerilor, în sensul asigurării ocupării eficiente a tinerilor şi cultivării cetăţeniei inteligente şi active, care contribuie, nemijlocit, la dezvoltarea durabilă a comunităţilor. În parteneriat cu A. O. ,,Eco-Răzeni” și Fundația Est-Europeană din Moldova oferim șanse reale tinerilor ca să participe la elaborarea şi implementarea proiectelor comunitare în cele două runde de granturi de primăvară și de toamnă ale Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”. Antreprenorii începători obțin suport pentru a-și dezvolta planul de afaceri aplicând la runda de granturi a Programului ,,Fondul de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri Ialoveni”. De asemenea, proiectele realizate în colaborare cu A. O. ,,Generația cu Obiective Libere și Democratice”, Văsieni și A. O. ,,Alternativa”, Costești, sînt reprezentate de servicii active care îl fac pe tînărul cetăţean să conştientizeze că trebuie să-şi aducă contribuţia la prosperarea localității.

Susținem activitatea Întreprinderii Sociale ,,Floare de Cireș”, Răzeni – o bună practică europeană de incluziune socio-profesională a tinerilor cu alte abilităţi, de sporire a calităţii vieţii lor, cu accesul facilitat la servicii sociale inovative, exersarea abilităţilor de viaţă şi de muncă, precum şi asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor de incluziune socială.

Avem oportunitatea unică de a acţiona altruist împreună cu Rețeaua Consiliilor Locale de Tineret din Raionul Ialoveni şi de a participa la procesul de luare a deciziilor importante, care pot influenţa pozitiv viitorul şi performanţa, dar şi facilita coeziunea socială.

Axându-ne pe un management bazat pe rezultate notabile, consultăm tinerii prin platforme civice, de participare, informare şi afirmare, precum Forumul raional al tinerilor, Conferința Consiliilor locale de tineret, Gala Bunelor Practici și Festivalul Tinerilor Activi, cu participarea actorilor implicaţi în procesele sociale, şi elaborăm, anual, un plan de acţiune pentru dezvoltarea sustenabilă a politicilor de tineret, care să răspundă adecvat necesităţilor tinerilor.

Vă doresc mult succes în realizarea scopurilor nobile de viitor şi Vă sugerez să munciţi suficient, să investiţi conştient şi înţelept resursele importante, timpul, devotamentul şi vocaţia, ca să aveţi şansa beneficiilor dorite şi să daţi semnificaţie unei vieţi de calitate !!!

     

 Cu alese sentimente,

                                   Ghenadie SAJIN,   Preşedintele Raionului Ialoveni

258 afișări