Viticultorii din raion întruniți la un seminar teoretico-practic

7 februarie 2019

Joi, 07 februarie 2019, în sala de ședințe a Consiliului raional Ialoveni,  viticultorii din raion s-au întrunit la un seminar teoretico-practic cu tema: “Elemente ale tehnologiilor noi în viticultură. Specificul tăiatului în uscat al viței de vie în anul 2019”, organizat de către serviciul agricol din cadrul direcției economie la care au participat peste 100 de agenți economici din ramura vitivinicolă.

 

Președintele raionului Ialoveni, Lilian CARMANU, s-a adresat cu un mesaj de salut participanților la seminar, apreciind înalt activitatea viticultorilor la dezvoltarea socio-economică a raionului și tot odată evaluând contribuția esențială a consultantului în sectorul vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) din Republica Moldova, referitor la organizarea activităților de instruire a producătorilor agricoli.

 

Cu un suport informațional, metodic și practic s-a adresat domnul Valeriu CEBOTARI, consultant principal MADRM, referitor la Particularitățile tăierii și formarea viței de vie în condițiile anului 2019”.

 

Doamna Larisa MUNTEANU, inspector principal, secția  sănătatea plantelor și control semincer al Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA)  Ialoveni, a abordat subiectul cu privire la Boli și dăunători, organismele de carantină în viticultură”.

Agenda întrunirii a inclus și prezentarea d-nei Ludmila CEBOTARI, inspector superior al (DRSA) Ialoveni, referitor la respectarea legislației și actelor normative la producerea și comercializarea materialului săditor viticol.

În cadrul seminarului reprezentanții întreprinderilor Î.S. “Moldaeroservice”, „OZONTEH Impex” , SA ,,Agromotor”  au prezentat o informație amplă referitor la ofertele de tehnică și utilaj agricol.

 

Partea a 2-a a seminarului s-a desfășurat cu ieșirea în teren la o plantație viticolă, unde domnul Valeriu CEBOTARI  a demonstrat procedeele practice de tăiere a viței de vie în uscat.

La final, lectorii  și reprezentanții companiilor au dat explicații și răspunsuri argumentate la multiple întrebări adresate de către viticultori.

140 afișări