AOFM Ialoveni – Târg al locurilor de muncă vacante şi al ofertelor pentru cursuri gratuite de pregătire profesională.

25 septembrie 2018

            Marţi, 25 septembrie curent, cu începere de la ora 10.00, în incinta Casei raionale de cultură din oraşul Ialoveni, s-a desfăşurat un Târg al locurilor de muncă vacante.

La târg au participat 99 şomeri care sunt la evidenţa AOFM Ialoveni, totodată şi alte persoane în căutare a unui loc de muncă (inclusiv proprietari de terenuri agricole), absolvenţi ai şcolilor şi liceelor, ostaşi demobilizaţi, persoane care se află la evidenţa Biroului de Probaţiune.

În cadrul târgului 15 agenţi economici din raionul Ialoveni au propus 119 locuri vacante de muncă.

Participarea la târgurile locurilor de muncă vacante pentru persoane care se află la evidenţa Biroului de Probaţiune este tradiţională, conform prevederilor Acordului de colaborare încheiat la 28 martie 2014 între Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni şi Biroul de Probaţiune Ialoveni.

Conform unui alt acord de colaborare, încheiat recent la 11 aprilie 2018 între Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni şi Direcţia Generală Educaţie Ialoveni cu scopul edificării şi dezvoltării unui parteneriat continuu şi eficient în vederea realizării politicilor pe piaţa muncii, la eveniment a participat specialistul secţiei resurse umane a DGE Ialoveni doamna Țurcan Ludmila, directorul adjunct pentru educaţie a Liceului Teoretic „Andrei Vartic” din oraşul Ialoveni doamna Ana Doschinescu şi elevi din clasele absolvente a acestei instituţii de învăţământ.

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni  organizează în comun cu reprezentanţii Direcţiei Generale Educaţie Ialoveni activităţi de informare şi consultare a elevilor, în special a absolvenţilor de gimnazii şi licee, privind oportunităţile oferite pe piaţa muncii, invită administraţiile instituţiilor de învăţământ în calitate de participanţi la târgurile locurilor de muncă, inclusiv la cele on-line, prestează servicii de ghidare în carieră a tinerilor, informează absolvenţii şcolilor şi liceelor, care intenţionează să lanseze o activitate de antreprenoriat, despre posibilitatea de a beneficia de suportul AOFM Ialoveni.

 

Doamna Ludmila Mereacre, şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ialoveni, a adus la cunoştinţa participanţilor la târg informaţii utile despre prestaţiile oferite de către această instituţie şi a răspuns la multiplele întrebări ale celor interesaţi în a beneficia în prezent, dar şi în viitor, de pensii şi indemnizaţii. Totodata a atenționat șomerii și angajatorii privind corectitudinea reflectării salariilor în rapoartele de evidență nr. 5 (REV-5) și necesitatea scanării carnetelor de muncă la CTAS.

Persoanele în căutare a unui loc de muncă au avut posibilitatea de a negocia în direct cu angajatorii, au primit consultaţii pe problemele legislaţiei muncii, informaţii de la colaboratorii AOFM Ialoveni despre locurile vacante la agenţii economici din raion și republică, posibilităţile doritorilor de a pleca la muncă în conctrucţie în Statul Israel, dreptul ostaşilor demobilizaţi şi a celor eliberaţi din detenţie de a se pune la evidenţă la AOFM Ialoveni în căutare a unui loc de muncă şi a primi alocaţii. Cei prezenţi au fost familiarizaţi și despre posibilitatea de absolvire a cursurilor gratuite de pregătire profesională.

Organizatorii evenimentului au avut grijă să instaleze panouri informative privind locurile vacante de muncă, cursurile gratuite de pregătire profesională, de asemenea panouri tematice privind munca informală, salariile în plic, riscurile migraţiei ilegale, etc.

Au fost puse la dispoziţia participanţilor diverse pliante, buclete şi materiale informative privind serviciile prestate pe piaţa muncii.

AOFM Ialoveni aduce, pe această cale, mulţumiri partenerilor care au contribuit la buna informare a desfăşurării târgului: portalului electronic a Consiliului raional Ialoveni, portalului electronic ialovenionline, primăriilor raionului, care au multiplicat şi au afişat în locuri publice anunţurile despre târg.

 

Localul şi dispozitivele de amplificare a sunetului au fost oferite, cu amabilitate, de către  conducerea Casei de cultură raională Ialoveni, director domnul Anatolie Postică, căruia îi aducem şi Dumnealui mulţumiri.

În urma negocierii cu agenţii economici au fost selectate 15 persoane în scopul angajării în câmpul muncii.

O persoană a fost selectată pentru a fi antrenată la lucrări publice în satul Costești. Cinci tineri au fost selectați pentru a fi repartizați la cursuri de pregătire profesională, iar 12 elevi au fost interesaţi ca după absolvirea liceelor şi gimnaziilor să se adreseze la AOFM Ialoveni pentru a urma un curs de instruire.

75 afișări