01 – 07 OCTOMBRIE 2018 – SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ A VOLUNTARIATULUI ÎN LOCALITĂŢILE RAIONULUI IALOVENI

21 septembrie 2018

Administraţia raionului Ialoveni informează că, în conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) lit. g) al Legii cu privire la tineret nr. 215 din 29. 07. 2016 şi art. 15, alin. (2) lit. (a) al Legii Voluntariatului nr. 121 din 18. 06. 2010, precum şi în scopul implementării acţiunii 23, obiectivul specific 1. 2. Prioritatea I ,,Participarea tinerilor”, Subprioritatea 1. 2. ,,Activismul civic al tinerilor” din Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 1006 din 10. 12. 2014, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Coaliţia pentru promovarea legii şi a activităţilor de voluntariat, secretariatul căreia îl asigură Asociaţia Obştească ,,Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, a anunţat că Săptămâna  Naţională a Voluntariatului ,,Hai în gaşca voluntarilor”, Ediţia XII – a, se va desfăşura în perioada 01 – 07 octombrie 2018.

În acest context, administraţia raionului Ialoveni încurajează la mobilizare maximă a comunităţilor pe parcursul acestei săptămâni, ca instituţiile publice, organizaţiile societăţii civile, agenţii economici, grupurile de iniţiativă şi consiliile locale de tineret în parteneriat cu mass-media să desfăşoare diverse acţiuni care să cultive cultura voluntariatului şi să aducă valoare, şi să contribuie la dezvoltarea social-economică a localităţii: sociale, culturale, ecologice, educaţionale, ateliere de instruire, mese rotunde, dezbateri pe tema drepturilor şi obligaţiilor voluntarilor, etc.

De asemenea, este necesar să fie desemnat un tînăr activ din fiecare localitate în calitate de coordonator al activităţilor de voluntariat la nivel local şi să fie expediate datele sale de contact pînă la 27 septembrie 2018 domnului Pletosu Victor, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, tel.: 0 268 268 93, 0 68 23 09 22, email: victor.pletosu@gmail.com.

Coordonatorii locali ai activităţilor de voluntariat vor întreprinde următorii paşi:

  1. Va colecta acţiunile planificate să se desfăşoare în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului în comunitate şi va elabora Calendarul de acţiuni SNV 2018 din localitate, pe care-l va expedia electronic coordonatorului raional pînă la data de 29 septembrie 2018.
  2. Va publica în mass-media locală, pe paginile web şi pe reţele de socializare Calendarul de acţiuni SNV 2018 din localitate, utilizând hashtag-ul #SNV2018.
  3. Va participa la Festivitatea de lansare a Rundei a XVII- a a Programului de Granturi Mici pentru Tineri şi a Săptămînii Naţionale a Voluntariatului în Raionul Ialoveni. Evenimentul se va desfăşura la 27 septembrie 2018, orele 14:30 – 17:00, sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni.
  4. Va publica articole şi fotografii despre fiecare activitate de voluntariat desfăşurată în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului (01 – 07 octombrie 2018) în mass-media locală, pe paginile web şi pe reţele de socializare, utilizând hashtag-ul #SNV2018.
  5. Va expedia electronic coordonatorului raional link – urile cu ştiri, articole, şi apariţii în mass-media locală a activităţilor desfăşurate în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului.
  6. Va întocmi lista cu datele de contact a participanţilor şi lista cu datele de contact a beneficiarilor activităţilor desfăşurate în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului şi le va înmîna coordonatorului raional pînă la 10 octombrie 2018.
  7. Va întocmi lista cu datele de contact a instituţiilor publice, organizaţiilor societăţii civile, agenţilor economici, grupurilor de iniţiativă şi consiliilor locale de tineret care au desfăşurat acţiuni în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului şi o va înmîna coordonatorului raional pînă la 10 octombrie 2018.
  8. Va completa tabelul de date privind activităţile desfăşurate în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, pentru a evalua care este costul muncii voluntare şi care este impactul în comunitate prin contabilizarea numărului acţiunilor de voluntariat, numărului de voluntari şi de beneficiari, precum şi a numărului de parteneri, etc.
  9. Va elabora un raport cu calendarul de activităţi pe care-l va expedia electronic coordonatorului raional pînă la data de 10 octombrie 2018.

Voluntarii pot fi tinerii, cît şi persoanele mature – cea mai importantă resursă care trebuie valorificată şi motivată.

Menţionăm că celebrarea şi promovarea activităţilor de voluntariat desfăşurate în localităţile raionului Ialoveni va avea loc în cadrul Festivalului Raional al Tinerilor Activi, dar şi în cadrul Festivalului Naţional al Voluntarilor, care se vor desfăşura la începutul lunii decembrie 2018, cu prilejul zilei de 5 decembrie – Ziua Internaţională a Voluntariatului.

145 afișări