MASA ROTUNDĂ ,,ROLUL AUTORITĂŢILOR PUBLICE ÎN SUSŢINEREA ŞI PROMOVAREA ANTREPRENORIATULUI SOCIAL”
8 august 2018
La 08 august 2018 s-a desfăşurat masa rotundă, cu genericul: ,,Rolul autorităţilor publice în susţinerea şi promovarea antreprenoriatului social”, organizată de A. O. ,,Eco-Răzeni”, Asociaţia ,,Motivaţie” din Moldova şi administraţia raionului Ialoveni, în scopul de a informa despre beneficiile antreprenoriatului social, de a analiza evoluţia şi implementarea conceptului de antreprenoriat social ca bună practică europeană în Republica Moldova, dar şi de determina care este rolul autorităţilor administraţiei publice în promovarea şi dezvoltarea antreprenoriatului social din perspectiva cadrului normativ.
La acest eveniment ne-a onorat cu prezenţa actorii dezvoltării politicilor de antreprenorita social, domnul Lilian Carmanu, Preşedintele Raionului Ialoveni, distinsa doamnă profesor Daniela Nedelciuc, Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în teritoriul raionului Ialoveni, domnul Igor Meriacre, director executiv, Asociaţia ,,Motivaţie” din Moldova; domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. Eco-Răzeni, doamna Ada Dulman, reprezentantul Asociaţiei ,,FHI360”, primarii localităţilor din raionul Ialoveni şi parteneri, reprezentanţii serviciilor descentralizate ale Consiliului Raional Ialoveni şi ai serviciilor desconcentrate în teritoriul raionului.
Domnul Lilian Carmanu, Preşedintele Raionului Ialoveni, a subliniat că rezolvarea problemelor sociale este o responsabilitate a tuturor actorilor comunităţii, a autorităţilor administraţiei publice în parteneriat cu organizaţiile societăţii civile. Doamnia Sa a promis că va oferi suportul necesar pentru Întreprinderea socială de inserţie ,,Floare de cireş”, Răzeni, deoarece are drept scop crearea locurilor de muncă pentru persoanele din categoriile defavorizate.
Actorii prezenţi au remarcat impactul întreprinderii sociale asupra dezvoltării comunităţii, care se relevă prin rezultatele: incluziunea socio-profesională a grupurilor vulnerabile; acumularea veniturilor în bugetul organizaţiei; crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi; oferirea donaţiilor de la fundaţiile generoase şi agenţii economici; încheierea acordurilor de colaborare între autorităţile statului şi parteneri; stimularea dezvoltării economiei locale prin prestarea serviciilor şi achitarea impozitelor; valorificarea resurselor locale; încurajarea şi promovarea voluntariatului; sensibilizarea societăţii privind cultura inclusivă; sporirea imaginii şi a prestigiului organizaţiei, precum şi sentimentul de încredere al mass-mediei, cetăţenilor, donatorilor, partenerilor şi a beneficiarilor.
Participanţii au rămas impresionaţi de imaginile video despre activitatea fructuoasă a Întreprinderii Sociale ,,Floare de cireş” SRL.
Domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. Eco-Răzeni, a realizat o prezentare frumoasă a Întreprinderii sociale ,,Floare de cireş” SRL – o întreprindere socială care se remarcă timp de 5 ani prin capacitatea de producere a bucatelor şi prestarea serviciilor de caterig, instruirea şi încadrarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, şi ceea ce este cel mai important – zi de zi are contracte de vînzare-cumpărare cu clienţii şi de prestare a serviciilor de calitate.
Auditoriul a beneficiat de expertiză şi formare din partea domnului Igor Meriacre, director executiv, Asociaţia ,,Motivaţie” din Moldova, care a prezentat cadrul normativ în domeniu, tipologia antreprenoriatului social – cele 3 tipuri, cele 2 tipuri de întreprinderi sociale, care entităţi pot fi fondatorii întreprinderilor sociale, care este structura / organul de atribuie statutul de întreprindere socială, în ce condiţii şi pe ce termen, precum şi măsurile de sprijin şi încurajare din partea autorităţilor publice.
Asemeni unui profesionist în acest domeniu nou, domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. Eco-Răzeni, a făcut o distinscţie între antreprenoriat clasic şi antreprenoriat social, a împărtăşit cu partiicpanţii experienţa, iniţiativele, cunoştinţele, măsurile de suport prevăzute în cadrul normativ şi a colectat opinii, păreri, recomandări.
Doamna Natalia Petrea, Primar de Costeşti a conchis că, investiţiile în întreprinderile sociale sunt o utilizare responsabilă a banilor donatorilor, clienţilor şi investitorilor, deoarece un plan de afaceri bine chibzuit evidenţiază calităţile unui antreprenor de succes.
A urmat un atelier în care participanţii au definit valorile unei întreprinderi sociale: prestarea serviciilor / bunurilor de calitate, care răspund la o necesitate socială sau rezolvă o problemă socială, dar aceste produse procurate conferă un anunit statut care devine brand; serviciile sunt mai aproape de client, iar implementarea noilor tehnologii asigură calitatea şi accesibilitatea serviciilor.
De asemenea, cei prezenţi au pătruns în esenţa antreprenoriatului social – o activitate economică continuă de prestare a serviciilor şi realizarea bunurilor în scop de generare a veniturilor, iar profitul este reinvestit în proiecte sociale şi realizarea obiectivelor statutare ale organizaţiei.
Evidenţiem că, Întreprinderea socială ,,Floare de cireş” SRL a transformat beneficiarii politicilor de protecţie socială în contribuabili, prin angajarea lor în cîmpul muncii şi achitarea taxelor şi impozitelor.
.
Tweet 215 afișări