MANAGEMENTUL PROIECTELOR DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ

10 februarie 2020

În contextul lansării celei de-a XX-a runde de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, în perioada 08 – 09 februarie 2020, în sala de conferințe a Complexului Turistic Costești, a fost organizat atelierul de instruire ,,Managementul proiectelor de dezvoltare comunitară”, cu participarea a peste treizeci și cinci de tineri activi din grupurile de iniţiativă civică și consiliile locale de tineret din 14 localități ale raionului: Ialoveni, Costești, Horești, Zâmbreni, Mileștii Mici, Cărbuna, Hansca, Văsieni, Ulmu, Sociteni, Molești, Suruceni, Gangura, Horodca.

Moderatorii atelierului – domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni – au reuşit să implice participanții în cadrul a 4 focus-grupuri tematice. Prin diverse metode, jocuri energizante şi activităţi de educaţie non-formală tinerii consilieri au parcurs etapele iniţierii şi scrierii unui proiect: formarea echipei; efectuarea analizei arborelui problemei; sondajul de opinie privind culegerea datelor care confirmă existenţa problemei; identificarea celor mai bune soluţii; stabilirea scopului şi obiectivelor proiectului; analiza situaţiei şi inventarierea resurselor din comunitate; elaborarea planului de acţiuni şi a perioadei de implementare; descrierea activităţilor; distribuirea clară a responsabilităţilor între membrii echipei; estimarea costului proiectului şi a devizului de cheltuieli; stabilirea parteneriatelor; argumentarea continuităţii proiectului; stabilirea titlului proiectului și completarea formularului de aplicare.

Deoarece, justificarea proiectului este descrierea problemei, participanţii au efectuat analiza arborelui problemei descrise în proiectele elaborate de ei, cu identificarea cauzelor primare și secundare ale problemei precum și a efectelor directe și indirecte care se vor produce, dacă problema nu va fi soluţionată.

Conform matricii cadrului logic, audienţii au transformat, într-un mod creativ, arborele problemei în arborele obiectivelor, găsind soluţii viabile pentru fiecare aspect negativ, prin exerciţii practice de formulare a scopului, obiectivelor şi descrierea activităţilor corelate cu cauzele secundare ale problemei, precum și rezultatele scontate calitative și cantitative sugerate de efectele primare ale problemei.

Prin urmare, tema pentru acasă a participanților este de a ajusta și îmbunătăți proiectele elaborate conform matricii cadrului logic și ghidului solicitantului de finanțare în Runda a XX – a de Granturi Mici pentru Tineri, după care, vor fi expediate pe poșta electronică a Fondului pentru Tineri Ialoveni fondultinerilor@gmail.com, până la 06 martie 2020.

Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova pentru generozitatea şi suportul substanțial acordat la desfăşurarea evenimentului.

 

Pentru conformitate,

Victor PLETOSU,

specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

341 afișări