DISCUȚIA PUBLICĂ ,,IGIENA ÎN ȘCOLI ÎNCEPE VARA”

4 iunie 2019

La 30 mai 2019, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a desfăşurat discuția publică ,,Igiena în școli începe vara”, cu participarea a peste cincizeci de tineri activi din consiliile elevilor ale L. T. ,,Petre Ștefănucă” și L. T. ,,Andrei Vartic”, Ialoveni. Evenimentul a fost organizat de A. O. ,,Centrul Media pentru Tineri” din Chișinău în parteneriat cu Direcția Generală Educație și Consiliul Raional Ialoveni, în scopul de a evidenția importanța menținerii igienei, de a analiza provocările instituțiilor de învățământ în privința blocurilor sanitare în raport cu necesitățile și doleanțele tinerilor.

Moderatoarea atelierului – domnișoara Alina Găină, coordonator de programe, A. O. ,,Centrul Media pentru Tineri” – a reușit să încadreze participanții în subiectul discuției – igiena și renovarea blocurilor sanitare în școli.

În deschiderea evenimentului, doamna Galina Nița, șef, Direcția Generală Educație Ialoveni a menționat că, blocurile sanitare sunt spații special amenajate pentru satisfacerea necesităților fiziologice ale fetelor și băieților, inclusiv a copiilor cu cerințe educaționale speciale, dar în unele localități este problema lipsei sistemului de canalizare. Consiliul Raional Ialoveni alocă suportul financiar necesar pentru desfășurarea lucrărilor de reparație, dar administrația instituției de învățământ prioritizează problemele și cheltuielile. Bune practici în acest sens, sunt două proiecte majore care sunt implementate de L. T. ,,Andrei Vartic”, Ialoveni și L. T. ,,Ion Pelivan”, Răzeni, cu suportul financiar al Fondului pentru Investiții Sociale din Moldova. Sunt și veceuri de tip ,,Eco-San” la Gimnaziul ,,Mitropolit Gurie Grosu”, Nimoreni, L. T. ,,Dimitrie Cantemir”, Văsieni și L. T. Ruseștii Noi. Trimestrial, desfășurăm sedințe cu managerii instituțiilor de învățământ, unde invităm și specialiști în domeniu, pentru a ne consulta și a găsi soluții în ce mod să asigurăm un mediu protector copiilor și să-i instruim cum să se folosească de veceu.

Reprezentanții Platformei Copiilor și ai Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Chișinău au prezentat rezultatele cercetării sociologice privind condițiile de igienă și sanitație în școli și au venit cu un set de recomandări: ca blocurile sanitare să fie asigurate cu apă, săpun și hârtie igienică, dar și să instruiască elevii ca să respecte anumite reguli de comportament.

Doamna medic Aliona Crețu, de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Costești, a subliniat că sănătatea este un drept uman fundamental esențial pentru dezvoltarea social-economică, este scopul igienei și al sanitației. Astăzi este necesară respectarea cerințelor sanitaro-igienice, inclusiv, prin spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, deoarece, calitatea joasă a apei și condițiile inadecvate sunt cauza bolilor infecțioase și respiratorii.

Doamna Natalia Răileanu, director, L. T. ,,Ion Pelivan”, Răzeni, a accentuat că, consiliile elevilor au oportunitatea de a participa la viața școlii și a veni cu propuneri privind modul sănătos de viață. Deși cadrele didactice solicită aplicarea tehnologilor performante în procesul instructiv-educativ, elevii își doresc apă potabilă, blocuri sanitate renovate, dotate cu cele necesare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, inclusiv cu oglinzi pentru a-și aranja ținuta. Drept exemplu aducem cantina și veceurile L. T. ,,Ion Pelivan”, Răzeni, care au fost reparate capital cu suportul financiar al Fondului pentru Investiții Sociale din Moldova.

Domnul Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, a remarcat faptul că, tinerii activi din consiliile elevilor scriu proiecte și obțin finanțare de la Programul ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”. În toamna anului 2018, consiliul elevilor al L. T. ,,Aurel David”, Bardar, lider – Daniel Hariton, mentor – Andrei Tonu, a implementat proiectul ,,Igiena şi sportul – temelia sănătăţii”, prin care a procurat și dotat cu mobilierul necesar vestiarele Liceului Teoretic „Aurel David” din Bardar. În primăvara anului 2019, grupul de iniţiativă civică ,,Activiștii”, al L. T. Zîmbreni, lider – Mariana Lunca, mentor – Aurelia Paladi, a realizat proiectul ,,Vestiar mobilat – confort asigurat”, prin care a dotat spațiile vestiarelor sălii de sport a liceului cu mobilier adecvat și le-a amenajat într-un stil prietenos tinerilor;

La finele evenimentului participanții au formulat o concluzie: de acordat mai multă importanță disciplinei ,,Educație pentru sănătate”.

Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: A. O. ,,Centrul Media pentru Tineri” din Chișinău, Direcția Generală Educație Ialoveni și Consiliul Raional Ialoveni, pentru generozitatea şi suportul substanțial acordat la desfăşurarea evenimentului.

372 afișări