CONCURSUL TINERELOR FAMILII ,,FAMILIA – IZVORUL DRAGOSTEI !”

20 mai 2019

,,Taina familiei este cea mai mare binecuvântare divină, izvorul nemuririi neamului omenesc. Ea înseamnă trecutul, prezentul și viitorul țării noastre – semn că viaţa continuă şi cunoaştem rostul iubirii”.

În miez de florar, când simțim gustul ploii de primăvară și mirosul pâinii din cuibul părintesc, Casa Raională de Cultură Ialoveni a găzduit Concursul Tinerelor Familii, cu genericul: ,,Familia – izvorul dragostei”, organizat de Şcoala Primară ,,Ion Creangă”, Ialoveni, în parteneriat cu Primăria Ialoveni și Consiliul Raional Ialoveni. Scopul acestui eveniment inedit, consacrat sărbătorii ,,15 mai – Ziua Internaţională a Familiei” este promovarea potenţialului valoric autentic al familiilor consolidate, care ne îmbogăţesc casa, sufletul neamului şi conferă sens vieţii noastre pe pământ.

Activitatea s-a remarcat prin participarea activă a cinci familii distinse, pentru care căsătoria înseamnă o călătorie plină de înțelegere și dăruire, fidelitate și armonie, credință și recunoştinţă reciprocă:

  1. Garbuz Ion și Vitalina au cea mai mare bucurie – fiicele Amelia și Elena;
  2. Sănduța Sergiu și Rodica sunt tandri cu cei patru copiii: Dumitrița, Valeria, Nicolae și Iuliana;
  3. Rața Vadim și Mariana îți manifestă împlinirea și norocul purtînd în brațe pe Daniel și Emma;
  4. Zubcu Vasile și Anastasia ne mărturisesc că lumina casei lor sunt copiii Vasile și Elena;
  5. Canțer Sergiu și Cristina sunt fericiți împreună cu îngerașii lor Vlad și Ionuț.

În deschiderea oficială festivității ne-a onorat cu un mesaj de felicitare domnul Lilian Carmanu, vicepreședintele raionului Ialoveni împreună cu o delegație de oaspeți de la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din mun. Bacău, România, menționând că, avem datoria morală şi misiunea de a susţine prin politici durabile familiile trainice – celula primordială a societăţii, dar și de a păstra cu sfinţenie taina familiei, prin a cultiva generaţiilor în creştere dragostea pentru valorile neamului !

Tinerele cupluri au fost antrenate într-o competiție accerbă, ce a cuprins 3 probe: ,,Prezentarea familiei”, ,,Tema pentru acasă” și ,,Proba ingeniozității”. Sunt modalități prin care, părinții împreună cu copiii au avut oportunitatea de a-și etala talentele, valorile și tradițiile frumoase, interpretând diverse creații artistice și povestind momente memorabile, ce fortifică viaţa de familie, cu imagini pe ecran. Astfel, au demostrat rolul familiei în societate – de – a întări legăturile de neam şi de – a asigura continuitatea vieții. Concurenții au întrunit criteriile: măiestria artistică, originalitatea, creativitatea, expresivitatea, cultura comunicării, dicţia şi ţinuta scenică, siceritatea, compatibilitatea și nivelul de cunoaştere reciprocă. Publicul minunat a trăit o simbioză de sentimente alese, exprimându-și încântarea prin aplauzele frenetice.

Prestanța scenică deosebită a perechilor participante a fost analizată şi apreciată la justa valoare de o comisie de jurizare, care a luat o decizie-surpriză: de a desemna laureate ale concursului, cele cinci familii merituoase, și de a le decerna câte o diplomă de excelență și trofeul gratitudinii. Membrii comisiei sunt: doamna Galina Nița, șefa, Direcţiei Generale Educaţie Ialoveni; doamna Tonu Margareta, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Ialoveni;  domnul Grigoriță Tudor – șef, Secția Cultură, Ialoveni; doamna Angela Ionescu, șefa Serviciului Stare Civilă, Centrul Multifuncțional Ialoveni domnul Vitalie Pupăzan, președintele Comitetului părintesc al Școlii Primare ,,Ion Creangă”, Ialoveni.

Înzestrați cu calități artistice deosebite, un grup de elevi talentați ai acestei instituții de învățământ au jucat într-o cheie ingenioasă, un fragment din cartea ,,Alegerea berzei. Misiunea 1511”, scrisă de Petre Crăciun și ilustrată de Alexandru Plăcintă. Profunzimea mesajului acestei piese a emoționat spectatorii până la lacrimi.

Doamna Alexandra Hîncu, directorul Școlii Primare ,,Ion Creangă”, Ialoveni, a înmânat diplome de recunoștință familiilor care se implică, cu asiduitate, în viața școlii și cu care desfășoară un parteneriat fructuos în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Atmosfera prietenoasă a spectacolului a fost viu colorată de vocile mlădioase, vibrante şi cristaline ale artistelor în devenire: Valeria Chiron, care a interpretat piesa ,,Familia” și surorile Eufrosinia și Anastasia Lunic, care au felicitat profesorii și părinții cântându-le dulce ,,La mulți ani”. Auditoriul a savurat repertoriul valoros și a admirat evoluarea pătrunsă de farmec a membrilor Ansamblului vocal ,,Amicii”, conducător artistic – Valeriu Nedelciuc.

Crezul nostru e să ocrotim cu înţelepciune, izvorul tradiţiilor prestigioase ale dinastiilor de familie, moştenite din străbuni, şi să păstrăm aprins focul dragostei în inimi, și în vatra părintească !

 

Pentru conformitate,

Victor PLETOSU,

specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

315 afișări