FESTIVITATEA DE LANSARE A PROGRAMULUI ,,COSTEȘTI – CAPITALA TINERETULUI 2019”
26 martie 2019
La 24 martie 2019, în scuarul Casei de Cultură Costești, s-a desfăşurat Festivitatea de lansare a Programului ,,Costești – Capitala Tineretului 2019”. Evenimentul a cuprins participarea notorie a oaspeților, antreprenorilor, consiliilor locale de tineret, colectivelor artistice și sportive de tineret venite din toate colţurile ţării cu expoziții originale și diverse.
Sărbătoarea a început cu tradiţionala paradă a colectivelor de tineret pe strada centrală a localității, întîmpinarea cu pîine şi sare a oaspeţilor de onoare şi, în prologul festivității, pe platou, atmosfera solemnă a fost nuanțată de trecerea în revistă a repertoriului reprezentativ al formațiilor: splendidele majorete din Soroca; Orchestra Raională de Fanfară Ialoveni; Clubul de Taekwondo ,,Dunamis”, Costești; Studio artistic ,,Enigma”, Ialoveni; Ansamblul de dansuri populare ,,Porumbița”, Ialoveni; Ansamblul de dansuri moderne ,,Triangle Dance Studio”, Ialoveni; Ansamblul de dansuri populare ,,Botnișoara”, L. T. ,,Olimp”, Costești; Studio artistic ,,Mlădița”, Răzeni; Ansamblul etnofolcloric ,,Alină-te dor”, Dănceni.
În deschiderea oficială a festivității, după intonarea Imnului de Stat ne-au onorat cu prezenţa şi cu mesaje de felicitare partenerii Programului ,,Costești – Capitala Tineretului 2019”: doamna Natalia PETREA, Primarul satului Costeşti a primit solemn Trofeul Capitalei Tineretului de la domnul Radu REBEJA, Secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, domnul Lilian CARMANU, Vicepreședintele Raionului Ialoveni; domnul Oleg MEREACRE, Vicepreședintele Raionului Ialoveni; domnul Victor ISTRATIEV, Vicepreședintele Raionului Ialoveni; domnul Ion SULĂ, Director general, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor; domnul Mircea MEREACRE, Managerul Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”; domnul Nicolae MOCANU, Președintele A. O. ,,Perspectiva”, Cahul – Capitala Tineretului 2018; primarii localităților raionului Ialoveni; precum și o delegație de oaspeți din România, în frunte cu domnul Constantin SCRIPĂȚ, Viceprimarul Municipiului Bacău – Capitala Tineretului din România 2018”, împreună cu domnul Vasile AȘTEFANEI, Primarul comunei Bălțați, județul Iași, România. În pledoariile lor, actorii dezvoltării politicilor de tineret au subliniat beneficiile programului, dar și importanţa acestui eveniment rarisim, care deschide perspectiva unei suite de manifestări și proiecte comune, prin cooperare transfrontalieră.
Au fost decernate mențiunile și premiile laureaților Concursului ,,Imnul, sloganul şi logo-ul Programului „Costeşti – Capitala Tineretului 2019”: secțiunea logo – domnul Cristian BRÎNZĂ; secțiunea imn – domnul Alexandru MELNIC; secțiunea slogan – domnișoara Cătălina RUSSU.
A fost interpretat imnul Programului „Costeşti – Capitala Tineretului 2019” de Ansamblul de chitariști format din elevii și profesorii L. T. ,,Olimp”, Costești, L. T. Costești și ai Școlii de Muzică ,,Filip Todirașcu”, Costești.
Înzestrată cu o fină inteligenţă, domnișoara Cătălina RUSSU, a declamat cu măiestrie poezia sa creație proprie ,,Costești satul unde întinerești”, care a fost desemnat sloganul capitalei tineretului.
Programului „Costeşti – Capitala Tineretului 2019” cuprinde un plan complex de acțiuni, care a fost prezentat, cu multă ingeniozitate, de partenerii programului: doamna Maria BIVOL, Preşedintele A. O. ,,Alternativa”, Costeşti; domnișoarele Anastasia FUȘTEI și Alexandrina BIVOL, membre ale Fondului pentru Tineri Ialoveni, reprezentând A. O. ,,Eco-Răzeni”; domnul Ion CEBAN, Președintele A. O. ,,Institutul de Cercetări Bioarheologice și Etnoculturale” precum și domnul profesor Vlad VORNIC, Directorul Agenției Naționale de Arheologie.
Primăria satului Costești și A. O. ,,Alternativa”, Costeşti a conferit diplome de gratitudine celor mai activi și bravi voluntari ai Programului „Costeşti – Capitala Tineretului 2019”.
Spectacolul grandios a început cu evoluarea tinerelor talente autentice și inspirate: Corul Şcolii de Muzică ,,Filip Todiraşcu”, Costeşti, dirijor – Cristina MEREACRE; Ansamblul de dansuri populare ,,Porumbița”, Ialoveni, director artistic, maestrul Andrei UNGUREANU; Ansamblul etnofolcloric ,,Alină-te dor”, Dănceni, director artistic – Petru SCRIPCARU; Studio artistic ,,Mlădița”, Răzeni, director artistic – Nadejda PETCU; interpreta de muzică populară Natalia LUCA, Costești; Studio artistic ,,Enigma”, Ialoveni, director artistic, maestrul Andrei UNGUREANU; Ansamblul de dansuri populare ,,Botnișoara”, L. T. ,,Olimp”, Costești, director artistic – Octavian RUSU; Ansamblul de dansuri moderne ,,Triangle Dance Studio”, Ialoveni, director artistic – Olga STEGĂRESCU.
Festivitatea a culminat cu un program de concert oferit de artiștii profesioniști consacrați: Nicoleta BĂLAN, Denisa FARCAȘ și George COJOCĂRESCU din Bacău, România; Adrian URSU, Patric HANGANU, Lia TABURCEAN și Marin CREȚU (Kapushon).
Totodată, acestui eveniment de inaugurare a programului, i-a fost dedicat și un campionat la mini-fotbal, ce s-a desfășurat la Complexul Turistic Costești, cu participarea echipelor Costești, Ruseștii Noi, Zîmbreni și Gangura, dar laureată a locului I a devenit echipa satului Costești.
Subliniem străduinţa şi efortul considerabil al organizatorilor, graţie cărora avem parte de o adevărată sărbătoare a tineretului și a artelor frumoase și fascinante, precum și un eveniment inedit de o reprezentativitate deosebită.
Menționăm, că, ,,Capitala Tineretului” este o bună practică replicată în anul 2010 de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, care a studiat beneficiile şi a preluat conceptul de ,,Capitală a Tineretului” din experienţa Forumului European de Tineret.
Programul presupune selectarea, prin concurs, a unei localităţi, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, se desfăşoară un ansamblu de acţiuni al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în parteneriat cu structurile de tineret, organizaţiile societăţii civile şi agenţii sectorului privat, în scopul de a stimula implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor şi de a spori participarea lor la dezvoltarea durabilă a localităţilor. Istoricul şi periplul ,,Capitalei Tineretului” în Republica Moldova începe în anul 2011 cu oraşul Ungheni, apoi în anul 2012 – oraşul Cahul, continuă în anul 2013 cu oraşul Ialoveni, 2014 – Soroca, 2015 – Sîngerei, în anul 2016 oraşul Ialoveni devine pentru a doua oară ,,Capitala Tineretului”, care a transmis Trofeul Capitalei, în anul 2017, satului Varniţa, raionul Anenii Noi. După ce orașul Cahul a redevenit capitală a tineretului în anul 2018, localitatea Costești, raionul Ialoveni, deţine acest titlu onorific în anul 2019.
Misiunea Programului ,,Capitala Tineretului” este de a asigura oportunităţi de dezvoltare multilaterală a tinerilor și să sporească participarea activă a a acestora la viaţa economică, socială şi culturală a ţării.
Pentru conformitate,
Victor PLETOSU,
specialist principal în domeniul politicilor de tineret,
Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni
Tweet 336 afișări