METODE DE ATRAGERE A FONDURILOR PENTRU PROIECTE COMUNITARE
4 noiembrie 2018
În contextul suitei de manifestări dedicate sărbătorii ,,Ziua Naţională a Tineretului”, deoarece activitatea Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” este importantă atît pentru tinerii aflaţi la începutul experienţei, cît şi pentru instituţiile publice din localităţile raionului, la 04 noiembrie 2018, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a defăşurat Atelierul de instruire ,,Metode de atragere şi colectare a fondurilor pentru proiecte de dezvoltare comunitară”, cu participarea membrilor Fondului pentru Tineri Ialoveni şi a cincizeci de tineri activi din consiliile locale de tineret şi grupurile de iniţiativă civică care implementează cele 15 proiecte în cele 11 localităţi ale raionului, în cadrul Rundei a XVII – a de Granturi Mici pentru Tineri.
Moderatorii atelierului – domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni – au reuşit să convingă tinerii că fundraising – ul este un proces original şi creativ de colectare a fondurilor de la donatori şi de sporire a numărului de parteneri, pe care fundraiser-ul, în calitate de persoană-cheie, îi convinge cu succes despre rostul investiţiei: pentru a susţine o cauză nobilă de a soluţiona o problemă / nevoie din comunitate.
Prin diverse metode, jocuri energizante şi activităţi de educaţie non-formală tinerii au exersat tehnicile de colectare / strîngere de fonduri (fundraising): începînd cu solicitarea ,,faţă în faţă” de la cetăţeni, instituţii publice, agenţi economici, fundaţii şi companii cu responsabilitate socială, dar şi prin organizarea evenimentelor speciale de atragere de fonduri, care devin o frumoasă tradiţie de a relaţiona cu donatorii anuali şi ocazionali.
Lucrînd în grupuri, participanţii au subliniat că: oamenii donează bani atunci cînd este argumentat convingător că se colectează bani pentru a soluţiona o problemă şi pentru dezvoltarea comunităţii; este uşor să ceri bani cînd explici de ce va beneficia comunitatea în schimbul acestor bani; este greu să soliciţi suport financiar atunci cînd nu eşti onest şi transparent. Concluzia la care au ajuns tinerii este că puterea exemplului propriu funcţionează cel mai bine.
Audienţii şi-au expus opiniile vis – a – vis de cultura donaţiei în Republica Moldova şi statele europene, care izvorăşte din dorinţa de a produce schimbarea spre bunăstare, din generozitate sau din dorinţa de a fi recunoscut public.
Tinerii consilieri au fost antrenaţi în elaborarea planului de strîngere de fonduri, a mapei de sponsorizare, a mesajului pentru motivaţia donatorilor şi manifestarea calităţilor speciale în procesul de colectare a fondurilor: ataşament pentru o cauză nobilă, putere de convingere – persuasiune, încredere în sine, sinceritate, capacitate de organizare, creativitate, originalitate şi transparenţa în gestionarea resurselor.
Suntem profund recunoscători partenerilor conservenţi: Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova pentru generozitatea şi suportul acordat la desfăşurarea evenimentului.
Victor Pletosu,
specialist principal în domeniul politicilor de tineret