O delegație a ținutului Ikșkiles, Letonia, în vizită la Ialoveni

Vă amintim că administrația raionului Ialoveni a încheiat, în data de 1 octombrie 2016, o înțelegere de Colaborare  cu administrația regiunii Ikșkiles, Letonia. Din documentul semnat de domnii Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni, și Indulis Trapinș, președintele Dumei Ikșkiles, am detectat următoarele: ”Părțile cooperează în domeniile cultură, educație, sport, tineret, promovarea sănătății publice, precum și promovarea schimbului de experiență și cunoștințe în domeniul turismului, sprijinului mediului de afaceri, problemelor de mediu și dezvoltarea infrastructurii… Părțile examinează planurile și prioritățile de cooperare, precum și dezvoltarea unor noi domenii de cooperare, în conformitate cu obiectivele lor și contribuie la cooperarea eficientă și pe termen lung…”.

Și iată că în ziua de 4 octombrie curent, o delegație a administrației regiunii din Letonia, a sosit în vizită de lucru în raionul Ialoveni. Din componența delegației fac parte Ceslavs Batna, vicepreșdinte al Dumei  locale,Mariss Martinsons, directorul  administrației,  Dace  Jansone,  șefa Departamentului cultură, și Inga Sulca, specialist principal în domeniul relațiilor internaționale.

După   întrevederea  de la președintele raionului, oaspeții s-au deplasat în unele localități ale raionului Ialoveni. Prietenii letoni  urmăresc scopul  familiarizării cu unele aspecte din activitatea instituțiilor educaționale și din cultură, inițierii unor contacte  în interes de colaborare pe multiple planuri.

De asemenea, în data de 6 octombrie, sub egida Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, va fi organizat un seminar moldo-leton cu participarea partenerilor de dezvoltare internațională. La activitate sunt invitați autoritățile publice locale din centrul  republicii, care au deja parteneriate stabilite sau sunt în proces de stabilire a parteneriatului cu omologii săi din Letonia.

În cadrul seminarului vor fi discutate oportunitățile de finantare pentru realizarea ideilor de proiecte comune. Reprezentanții administrației letone, care sunt actualmente în vizită la Ialoveni, împreună cu partenerii lor vor raporta despre  rezultatele vizitei, despre ideile de colaborare, despre, proiectele dezvoltate, despre planurile de perspectivă de viitor etc.